Lovite de o importantă criză financiară ca urmare a scăderii prețului petrolului, autoritățile din Kazahstan au decis privatizarea a 60 de mari companii de stat, considerate “bijuteriile coroanei”, printre care și KazMunaiGas, principalul acționar al KMG International, fostul Rompetrol Group.
Privatizarea nu va avea loc imediat, ci ea fi precedată, potrivit CEO-ului Fondului Suveran de Investiții al statului asiatic, Umirzak Shukeyev, citat de Financial Times, de o perioadă de “restructurare corporatistă”, care ar putea dura până la patru ani. După această perioadă, 60 din cele mai importante companii asiatice, printre care și KMG, se vor lista pe piața din Astana, dar și pe cele din Hong Kong și Londra, iar investitorii străini vor putea achiziționa pachete de minim 25% din acțiunile respectivelor companii.
Potrivit Financial Times însă, oficialii kazahi vor găsi cu greu cumpărători străini pentru giganți precum KazMunaiGas sau Kazakhstan Temir Zholy (KTZ - compania națională feroviară), care au “obligații sociale împovărătoare”, dar și datorii și un necesar de investiții considerabile.
Pe lista de companii “destinate” privatizării se mai numără, alături de KMG și KTZ, Kazakhtelecom, cea mai mare companie de telecomunicații, Kazatomprom, compania nucleară kazahă sau Samruk, compania de electricitate numărul unu din Kazakhstan.
Banca Centrală a Kazahstanului va deveni acționar KMG
De altfel, căt de curând, KMG va avea un nou acționar, mai puțin obișnuit, banca centrală a Republicii Kazakhstan. Fondul suveran al statului asiatic, Samruk-Kazyna National Welfare Fund, acționar unic al companiei va vinde Băncii Centrale un pachet de 10% din KMG la un preț stabilit de un consultant independent. Prețul nu va putea fi mai mic de 4 miliarde de dolari. Actul normativ care reglementează această operațiune mai puțin ortodoxă de finanțare a fost semnat de către guvernul kazah pe 23 iulie și a intrat în vigoare la data semnării. În total, vor fi scoase la vânzare un total de 58.420.748 de acțiuni KazMunaiGas.
La începutul acestei săptămâni, guvernul l-a demis pe guvernatorul băncii centrale, Kairat Kelimbetov, moneda națională kazahă depreciindu-se cu peste 66% din momentul în care acesta a anunțat trecerea la un regim de flotare liberă. Luna trecută, Fondul Monetar Internațional (FMI) a redus estimarea de creștere economică a statului asiatic la 1,5%, de la 4,3% anul trecut. În perioada 2000-2011, Kazahstanul a înregistrat o rată medie de creștere economică de 8,4%.