GRAFICE UE și România au încheiat iarna cu volume record de gaze depozitate, în pofida prăbușirii livrărilor din Rusia

GRAFICE UE și România au încheiat iarna cu volume record de gaze depozitate, în pofida prăbușirii livrărilor din Rusia
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 apr 2023

În pofida scăderii volumelor de gaze rusești importate, ca urmare a sancțiunilor oficiale și neoficiale impuse companiilor rusești, Uniunea Europeană (UE) a încheiat sezonul de iarnă cu un nivel record de gaze înmagazinate, de 60,4 miliarde metri cubi sau 625 TWh. În cazul României, volumul de gaz rămas în depozite la finalul iernii este de 13,7 TWh sau 41,7% din capacitatea totală de înmagazinare, cel de-al doilea nivel din istorie, relevă datele analizate de Profit.ro.

Singurul an în care România a ieșit din iarnă cu un volum mai mare de gaze depozitate a fost 2020. Pe 31 martie 2020 erau înmagazinați 18,8 TWh, reprezentând 57% din capacitatea de depozitare.

Urmărește-ne și pe Google News

Comparativ cu anul trecut, statele membre UE au depozitate la finalul iernii cantități duble de gaze.

ULTIMA ORĂ Austriecii de la OMV au dat din nou România în judecată. Reclamă costuri istorice CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Austriecii de la OMV au dat din nou România în judecată. Reclamă costuri istorice

În cazul României, dacă pe 31 martie 2022 în depozite erau stocați 6,3 TWh, pe 31 martie 2023 nivelul era mai mult decât dublu, de 13,7 TWh.

Cei 60,4 miliarde metri cubi de gaze înmagazinați la nivelul UE sunt cu cu 1,1 miliarde de metri cubi sau 2% mai mare decât valoarea record anterioară înregistrată în 2020 (de 59,3 miliarde de metri cubi).

Gradul ridicat de ocupare a depozitelor de la finalul acestei ierni, de 55,6%, va ajuta statele europene în acest an în care livrările de gaze rusești se vor diminua suplimentar, probabil.

Gândul: Rafinăria Petrotel Lukoil, interfața pentru ”spălarea” banilor rusești? Ce rol joacă firmele din Kazahstan în lanțul evazionist CITEȘTE ȘI Gândul: Rafinăria Petrotel Lukoil, interfața pentru ”spălarea” banilor rusești? Ce rol joacă firmele din Kazahstan în lanțul evazionist

În cazul României, procentul de 41,7% rămas în depozite este unul ridicat, România fiind unul dintre cei mai mari producători de gaze din UE, care-și acoperă consumul majoritar din producția internă, în pofida declinului natural al acesteia.

În plus, potrivit estimărilor OMV Petrom, cererea națională de gaze a scăzut anul trecut cu aproximativ 16% față de 2021, cel mai mic nivel înregistrat în ultimele două decenii, ca urmare a prețurilor ridicate și vremii calde.

Volumul record de gaze înmagazinate la finalul iernii în UE a avut însă un cost, prețul achitat în 2022, în special pe gazul natural lichefiat (GNL) din SUA și din alte părți ale lumii, fiind unul destul de ridicat, mult peste cel pe care statele UE îl plăteau pe gazul rusesc.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
gaze naturale
ue
importuri gaze rusia