GRAFICE Prețul gazelor pe BRM s-a prăbușit

GRAFICE Prețul gazelor pe BRM s-a prăbușit
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 nov 2022

Consumul redus, rezultat al vremii prietenoase, și nivelul ridicat al înmagazinărilor au prăbușit marți prețurile spot ale gazelor sub 200 de lei/MWh pe piețele operate de BRM, pentru prima dată în ultimele 15 luni. Ultima dată când s-au înregistrat prețuri mai mici a fost la începutul lunii august a anului trecut.

Marți, prețul mediu al energiei pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM s-a situat la 191,1 lei/MWh (38,9 euro/MWh), în timp ce cel intraday a fost de 175 lei/MWh (35,6 euro/MWh).

Urmărește-ne și pe Google News

Ultima dată când gazele s-au tranzacționat la un preț mai redus pe PZU a fost pe 9 august 2021, când acestea se vindeau cu 188,3 lei/MWh. Similar, un preț mai redus pe piața intraday a fost realizat pe 1 august 2021, de 172,8 lei/MWh.

La finalul lunii septembrie, prețurile spot erau de aproape 5 ori mai ridicate, de peste 900 lei/MWh.

În prezent, vremea caldă și reducerea voluntară a cererii, în special a companiilor, ca urmare a prețurilor ridicate din ultimele luni, fac ca nivelul consumului să se situeze la aproximativ 220 GWh/zi. Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut consumul era cu o pătrime (sau 50 de GWh/zi) mai ridicat, de circa 270 GWh/zi.

Dezvoltatorul israelian de mall-uri BIG Shopping Centers, proprietarul AFI, semnează în România o nouă achiziție în energie CITEȘTE ȘI Dezvoltatorul israelian de mall-uri BIG Shopping Centers, proprietarul AFI, semnează în România o nouă achiziție în energie

În plus, potrivit Transgaz, pe 1 noiembrie în depozitele subterane operate de Depogaz și Depomureș se aflau 2,963 miliarde mc, nivel apropiat de recordul acestei date înregistrat în 2019, de 2,966 miliarde mc. Cantitatea înmagazinată reprezintă 96,5% din capacitatea totală de 3,070 miliarde mc a depozitelor operate de Depogaz (2,770 miliarde mc) și Depogaz (0,3 miliarde mc).

În pofida nivelului redus al consumului curent, dar și a gradului ridicat de umplere a depozitelor, România continuă să importe gaz, aproximativ 6 milioane mc/zi în zilele precedente. Luni, nivelul importurilor s-a redus la 3,3 milioane mc (35 GWh/zi).

Profit.ro anticipa, la începtul lunii trecute că România va ajunge până la 1 noiembrie la un grad de umplere a depozitelor de peste 96% din volumul total disponibil.

Joe Biden acuză companiile petroliere de \ CITEȘTE ȘI Joe Biden acuză companiile petroliere de "profituri de război" și amenință cu o taxă pe profitul neprevăzut

Cu alte cuvinte, dat fiind nivelul redus al consumului curent, ca urmare a vremii călduroase, dar și a reducerii cererii, fluxul intrărilor de gaze în sistemul autohton (producție plus importuri) are un singur debușeu, depozitele operate de Depogaz și Depomureș, care și ele sunt aproape pline, iar capacitatea de injecție limitată. De aici reducerea prețului spot, dar și volumul scăzut al tranzacțiilor de pe BRM, de doar 13 GWh, în condițiile în care numai importurile au fost luni de 35 GWh/zi.

Importatorii preferă probabil să nu vândă, ci să înmagazineze aceste gaze, în speranța unor prețuri mai bune în iarnă.

Situația este oarecum similară pe întregul continent, unde depozitele sunt pline în proporție de 95%, vremea este la fel de prietenoasă, iar fluxurile de gaz natural lichefiat, dar și de gaz rusesc, chiar dacă în cantități mai reduse, continuă să sosească.

Așa se face că pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, prețul gazelor pentru ziua următoare este cu 3 euro/MWh mai redus decât cel din România, de 35,6 euro/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
spot
gaze
brm
cegh