Producătorul ceh de energie din surse regenerabile Rezolv Energy, susținut financiar de fondul de investiții Actis, concentrat pe piețele din Europa Centrală și de Sud-Est, a semnat acordul de conectare la rețea pentru parcurile eoliene Dunărea East & West, un proiect de 600 MW în județul Constanța.
Se așteaptă să devină unul dintre cele mai mari parcuri eoliene terestre din Europa. Vor genera suficientă energie pentru a alimenta peste 332.000 de case.
Cele două parcuri eoliene sunt amplasate în comunele Adamclisi și Deleni din județul Constanța și vor avea un punct comun de conectare la rețeaua națională.
CITEȘTE ȘI PPC a intrat în negocieri cu 6 bănci pentru a finanța preluarea afacerii Enel din România“Amplasamentele vor beneficia de resursele eoliene naturale excepționale ale regiunii, de terenul plat și de interconectarea energetică. Odată ce vor fi operaționale, parcurile eoliene vor genera suficientă energie curată pentru a alimenta peste 332.000 de locuințe și pentru a evita producerea a aproximativ 220.000 de tone de CO2 anual, aducând o contribuție semnificativă atât la obiectivele de mediu ale României, cât și la cele ale Uniunii Europene pentru 2030 și 2050”, potrivit Rezolv.
După cum a relatat Profit.ro, Rezolv și Low Carbon au anunțat, în septembrie 2022, un parteneriat pentru construcția unui parc eolian de 450 MW în județul Buzău, denumit Vis Viva.
Ulterior, în noiembrie, Rezolv a achiziționat de la Monsson Group drepturile pentru construcția și operarea, la Arad, a unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 1.044 MW. După finalizarea construcției, estimată pentru 2025, parcul de la Arad este așteptat să fie cel mai mare din Europa.
Low Carbon administrează proiectele Adamclisi și Deleni încă din 2020, acestea fiind preluate de la compania olandeză NERO Renewables.
După cum a relatat atunci Profit.ro, Low Carbon a achiziționat subsidiarele românești ale companiei NERO Renewables, înregistrată în Olanda, care anunța încă din 2017 că vrea să construiască cu subvenții ale Guvernului de la Haga trei mari parcuri eoliene în România, din care unul în județul Buzău, cu putere instalată cumulată de circa 1 GW, a căror producție să fie calculată, printr-un mecanism european, la ținta de pondere a energiei regenerabile în consum a Olandei, nu a României.
În urma tranzacției de atunci, firmele românești NERO Renawables România SA și NERO Adamdel Renewables SA au ajuns sub controlul vehiculelor investiționale Nadia Holding 1 BV, respectiv Nadia Holding 2 BV. Acestea sunt înregistrate juridic în Olanda, însă sunt controlate de Low Carbon Investment Management Ltd.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cea mai mare companie de electricitate din Grecia a semnat cu Enel acord de exclusivitate pentru a cumpăra afacerea din RomâniaLow Carbon Investment Management este specializată în investiții în energie regenerabilă, atât în producție, cât și în stocare, precum și în proiecte de sporire a eficienței energetice a clădirilor. Compania face parte dintr-un grup controlat de către omul de afaceri, ecologistul și expertul în modelare statistică britanic Mark Dixon. Printre lucrările sale academice din domeniul statistic se află inclusiv unele legate de pariurile pe meciurile de fotbal.
Cu sediul în Republica Cehă, Rezolv Energy s-a lansat în august 2022, fiind susținută de o investiție de 500 milioane de euro de la Actis, un fond global de investiții în infrastructură energetică.