VIDEO Uzina Tesla din Germania, luată cu asalt de activști, în ziua când și-a trimis angajații acasă. Ciocniri cu Poliția. Reacție virulentă a lui Musk

VIDEO Uzina Tesla din Germania, luată cu asalt de activști, în ziua când și-a trimis angajații acasă. Ciocniri cu Poliția. Reacție virulentă a lui Musk
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2024

Protestatarii care se opun extinderii fabricii producătorului american de vehicule electrice Tesla la Grueneheide, în apropiere de Berlin, au intrat în conflict cu poliția, în timp ce unii dintre ei au încercat să ia cu asalt uzina, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Închiderea pentru o zi a uzinei a fost anunțată recent.

Aproximativ 800 de oameni au luat parte la protest, potrivit organizatorilor din cadrul coaliției de grupuri Disrupt Tesla, care susțin că extinderea fabricii ar afecta mediul înconjurător, arată Hotnews.

Primăria Sibiu vinde mașini la kilogram CITEȘTE ȘI Primăria Sibiu vinde mașini la kilogram

Înregistrări video care au apărut în mediul online arată cum zeci de persoane ce purtau șepci albastre și măști care le acopereau fața vin dintr-o zonă împădurită din apropiere și încearcă să ia cu asalt sediul companiei, polițiștii încercând să îi împiedice, inclusiv prin forță.

„De ce îi lasă poliția să scape atât de ușor pe protestatarii de stânga?”, a scris directorul general al Tesla, Elon Musk, pe platforma de socializare X, adăugând că manifestanții nu au reușit să pătrundă în interiorul uzinei.

VIDEO Seria neagră continuă pentru Boeing: 11 răniți după ce un avion a ieșit de pe pistă la Dakar CITEȘTE ȘI VIDEO Seria neagră continuă pentru Boeing: 11 răniți după ce un avion a ieșit de pe pistă la Dakar

Imaginile video suprind și momentele în care medicii de la fața locului le oferă ajutor unora dintre persoane rănite.

„Suntem aici astăzi pentru a atrage atenția asupra fabricii Tesla din Grunheide și a distrugerilor provocate mediului înconjurător", a declarat, pentru Reuters, purtătorul de cuvânt al Disrupt Tesla, Ole Becker.

De asemenea, organizația vrea să scoată în evidență distrugerea mediului în țări precum Argentina sau Bolivia, provocată de mineritul litiului, potrivit lui Becker. Litiul este o resursă-cheie pentru bateriile vehiculelor electrice.

FOTO Start pentru un nou drum de mare viteză CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru un nou drum de mare viteză

"Protejăm libertatea de întrunire", a declarat purtătorul de cuvânt al poliției din Brandenburg, Mario Heinemann, "dar suntem, de asemenea, responsabili pentru ordinea și siguranța publică. Asta înseamnă că vom interveni, de asemenea, atunci când este necesar".

Poliția a confirmat că protestatarii au încercat să intre în incinta fabricii, dar au fost împiedicați, mai multe persoane fiind reținute, și că a primit câteva rapoarte privind persoane rănite.

VIDEO Nou incident cu Boeing. Un avion a aterizat fără roata din față pe aeroportul din Istanbul CITEȘTE ȘI VIDEO Nou incident cu Boeing. Un avion a aterizat fără roata din față pe aeroportul din Istanbul

Unii dintre demonstranți au avariat câteva autoturisme Tesla, la un depozit de mașini din apropiere, folosind materiale pirotehnice și vopsea, a precizat purtătorul de cuvânt al poliției.

La începutul săptămânii, Tesla a anunțat că va închide fabrica pentru o zi, vineri, așteptându-se la acest protest, notează CNN.

ANAF și Vama cumpără mașini de peste 9 milioane de euro pentru e-Sigiliu CITEȘTE ȘI ANAF și Vama cumpără mașini de peste 9 milioane de euro pentru e-Sigiliu

Liniile de asamblare de la Grueneheide funcționează în mod normal de luni până vineri. Joi a fost sărbătoare legală în Germania, ceea ce făcut ca ziua de vineri să devină „zi-punte” cu weekend-ul.

Disrupt, o coaliție a mai multor grupuri de protest autodeclarate anticapitaliste, susține că extinderea ar necesita defrișarea unor porțiuni din pădurea din jur și ar pune și mai mult în dificultate rezervele locale de apă.

VIDEO Primul limitator de viteză inteligent instalat în România. Folosit prima dată în Mexic CITEȘTE ȘI VIDEO Primul limitator de viteză inteligent instalat în România. Folosit prima dată în Mexic

Uriașa uzină - situată la aproximativ 30 de kilometri sud-est de capitala germană - este în prezent capabilă să producă peste 375.000 de mașini electrice pe an.

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

În februarie, localnicii au votat împotriva unei moțiuni privind defrișarea unei suprafețe de pădure suficiente pentru ca Tesla să extindă situl, lăsând la latitudinea autorităților locale să decidă cum să procedeze, potrivit Reuters.

FOTO Sistemul digital de informare pentru călători - extins și în Gara de Nord CITEȘTE ȘI FOTO Sistemul digital de informare pentru călători - extins și în Gara de Nord

Disrupt afirmă pe site-ul său că "mașinile electrice nu sunt soluția" pentru eliminarea treptată a motoarelor cu combustie care emit carbon.

"Atunci când se produce o mașină electrică, consumul de resurse creează o amprentă ecologică enormă și, astfel, duce și mai departe catastrofa climatică globală", afirmă reprezentanții Disrupt.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
germania
protest