TABEL Inedit. Motorina, mai ieftină decât benzina pentru prima dată în ultimele 10 luni

TABEL Inedit. Motorina, mai ieftină decât benzina pentru prima dată în ultimele 10 luni

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 27 apr 2024

Motorina este mai ieftină decât benzina în majoritatea stațiilor din capitală pentru prima dată în ultimele 10 luni, în urma deciziei liderului pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, de a micșora prețul combustibilului diesel pentru a doua zi consecutiv, cu 3, respectiv 5 bani pe litru, în timp ce prețul benzinei a rămas același, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În luna noiembrie a anului trecut, motorina era mai scumpă decât benzna cu 75 de bani pe litru.

În urma ieftinirilor de sâmbătă, prețul unui litru de motorină standard este în prezent de 7,34-7,37 lei/l în stațiile Petrom din capitală, în timp ce cel al benzinei standard este de 7,33-7,40 lei/l. În stațiile OMV dieselul costă 7,42-7,45 lei/l, iar benzina 7,45-7,49 lei/l.

VIDEO Start pentru un nou aeroport în România CITEȘTE ȘI VIDEO Start pentru un nou aeroport în România

Așa se face că în stația OMV de pe Șoseaua Chitilei, de exemplu, diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți a ajuns la 4  bani/l, iar la cea Petrom din Băneasa la 3 de bani/l.

În majoritatea stațiilor Lukoil MOL și Rompetrol diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți era marți dimineață de un ban/l, în favoarea benzinei, însă, așa cum ne-au obișnuit, în orele următoare și companiile concurente, MOL, Rompetrol și Lukoil, vor efectua probabil o mișcare de preț similară celei a liderului pieței.

Comparativ cu prețurile poracticate la începutul lunii aprilie, OMV Petrom a ieftinit motorina cu 11 bani/l și a scumpit benzina cu 13 bani/l

EXCLUSIV Ajutorul de stat pentru TAROM, avizat de Comisia Europeană - surse CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ajutorul de stat pentru TAROM, avizat de Comisia Europeană - surse

La începutul lunii august 2023, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei, după care, în urma evoluției cererii sezoniere, atât locale, cât și continentale și regionale, în luna noiembrie, diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l.

În urmă cu 2 ani, însă, în luna octombrie 2022, aceasta se situase și la peste 1,5 lei/l.

Ultima dată când motorina a fost mai ieftină decât benzina a fost în șuna iunie a anului trecut.

Rusia acuză Turkish Airlines că face jocurile Statelor Unite CITEȘTE ȘI Rusia acuză Turkish Airlines că face jocurile Statelor Unite

Cererea sezonieră de motorină este mai ridicată iarna, când combustibilul diesel este utilizat și în alte scopuri (încălzire, generatoare etc) în special de către vecinii ucraineni, care importă motorină prin România.

România este importatoare netă de motorină și exportatoare netă de benzină.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzină
motorină
ieftiniri
omv
petrom
mol
rompetrol
lukoil