Producătorul chinez de vehicule electrice Zeekr vizează o evaluare de până la 5,13 miliarde de dolari în oferta publică inițială din SUA

Producătorul chinez de vehicule electrice Zeekr vizează o evaluare de până la 5,13 miliarde de dolari în oferta publică inițială din SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mai 2024

Producătorul de vehicule electrice Zeekr Intelligent Technology Holding vizează o evaluare de până la 5,13 miliarde de dolari în oferta sa publică inițială (IPO) din SUA, prima listare majoră a unei companii cu sediul în China la bursa americană în mai bine de doi ani, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Zeekr vreasă strângă până la 367,5 milioane de dolari prin vânzarea a 17,5 milioane de acțiuni americane de depozit (ADS), la prețuri cuprinse între 18 și 21 de dolari fiecare, scrie News.ro.

ANALIZĂ - Cum a căzut Tesla CITEȘTE ȘI ANALIZĂ - Cum a căzut Tesla

IPO va testa apetitul investitorilor pentru companiile chineze, având în vedere tensiunile la foc mic dintre cele mai mari două economii din lume în ceea ce privește comerțul, proprietatea intelectuală și viitorul Taiwanului.

Conform datelor Dealogic, șase IPO-uri ale companiilor chineze au strâns 46,9 milioane de dolari în SUA în primul trimestru al anului 2024, în scădere față de 428 de milioane de dolari la aceeași perioadă a anului trecut.

O dispută de reglementare de lungă durată între SUA și China, cuplată cu o represiune din partea Beijingului asupra unora dintre startupurile sale de mare nivel, a împiedicat companiile chineze să încerce listări în SUA.

De atunci, Beijingul și-a atenuat poziția și a lansat un set de reguli anul trecut pentru a reînvia astfel de listări, după ce autoritatea de control a contabilității din SUA și China au rezolvat disputa de audit în decembrie 2022.

Zeekr a fost evaluat ultima dată la 13 miliarde de dolari, după o rundă de finanțare din februarie anul trecut.

Riscurile pe care le-a semnalat investitorilor includ modul în care guvernul chinez a exercitat o influență substanțială asupra desfășurării activității sale și o concurență intensă pe piața de vehicule electrice din China.

Renault reduce timpii de fabricație ai modelelor electrice și a găsit soluția pentru a reduce prețurile CITEȘTE ȘI Renault reduce timpii de fabricație ai modelelor electrice și a găsit soluția pentru a reduce prețurile

Anumiți acționari existenți și investitori terți, inclusiv Geely Auto, Mobileye și CATL, și-au arătat interesul de a subscrie la până la 349 milioane USD din ADS-urile oferite în IPO.

Goldman Sachs și Morgan Stanley sunt printre subscriitorii IPO.

O listare fără probleme de către Zeekr s-ar adăuga la companiile auto listate la bursă deținute de Geely Auto, care este grupul părinte al Volvo Cars și Polestar Automotive .

Divizia de vehicule electrice de lux al mărcii de mașini sport Lotus, deținută în comun de Geely și Etika Automotive din Malaezia, a fost, de asemenea, lansată la începutul acestui an pe Nasdaq, printr-o tranzacție cu cec în alb de 7 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
zeekr
masini electrice