Problemele pe care care Electrocentrale Craiova le are la cazanele pe cărbune nu îi lasă doar pe craioveni fără căldură, ci afectează foarte mult și activitatea economică a firmelor din oraș.
Gigantul Ford Otosan, cel mai mare angajator privat din Craiova, a fost anunțat de Electrocentrale Craiova că nu îi mai poate furniza căldură, ceea ce a dus la reducerea activității ieri și la întreruperea ei astăzi. Practic, Ford Otosan va trebui să se dea peste cap pentru a recupera cele două zile în care nu poate funcționa din cauza problemelor de la SE Craiova.
„În contextul avariei produse la furnizorul de apă caldă, activitatea de producție vehicule și motoare de la fabrica Ford Otosan din Craiova va fi oprită în cursul zilei de mâine, 14 noiembrie, iar astăzi, 13 noiembrie, se lucrează parțial“, se arată într-un răspuns al reprezentanților gigantului auto din Craiova. Parțial înseamnă că în uzină a lucrat doar schimbul I, iar angajații de la celelalte două schimburi au stat acasă, arată Gazeta de Sud.
Surse apropiate Ford Otosan au precizat că șefii producătorului auto au trei variante la dispoziție: îi trimit pe angajați în șomaj tehnic, cei care mai au zile libere își iau concediu de odihnă sau producția va fi recuperată în zilele de weekend, ceea ce nu este deloc pe placul angaților, arată sursa citată.
Ce s-a întâmplat
Craiova a stat câteva zile în frig la începutul acestei luni din cauza faptului că nici unul dintre cele două blocuri energetice pe cărbune nu funcționa, iar cel pe gaze nu făcea față consumului și standardelor de furnizare a agentului termic.
Acum o săptămână, SE Craiova a anunțat că reia furnizarea căldurii în parametri după ce a reușit să repare blocul energetic 2 pe cărbune. Atât de bine l-a reparat, că ieri noapte a crăpat.
CITEȘTE ȘI VIDEO Metrorex anunță - Lucrările cu metroul spre Aeroportul Otopeni au ajuns într-un nou stadiu„Societatea Electrocentrale Craiova S.A. anunță că, începând cu data de 13.11.2024, ora 01:00, urmare a unei avarii produse la cazanul aferent blocului energetic numărul 2, furnizarea agentului termic se realizează la parametri reduși de funcționare până la remedierea problemelor ce au generat avaria. Au fost începute în regim de urgență lucrările de reparație necesare.Menționăm că echipele de intervenție lucrează în regim permanent pentru soluționarea problemelor apărute, astfel încât imediat ce intervenția se finalizează, se va relua furnizarea agentului termic la parametri normali de funcționare. Estimăm revenirea la parametri normali de funcționare în cursul serii de joi, 14.11.2024“, a anunțat societatea într-un comunicat.
Iată ce spunea ministrul Energiei, Sebastian Burduja, săptămâna trecută. „Marea problemă pe care o întâmpinăm este că termenul este foarte scurt. Grup pe gaz de o asemenea dimensiune să-l termini până se termină PNRR-ul va fi foarte dificil de făcut. Din păcate, la licitația pe care ei au organizat-o nu s-a prezentat niciun ofertant tocmai pentru că au invocat termenul foarte scurt de punere în funcțiune. Rămâne să găsim o soluție în discuțiile cu compania și posibili ofertanți (…) Să vedem cine-și asumă un asemenea termen, plecând de la ipoteza faptului că statul român oricum va susține acest proiect, pentru că nu poți să-i lași pe craioveni în frig iarna”, a precizat Burduja, citat de Agerpres.
Termenul înaintat inițial pentru punerea în funcțiune a noilor capacități de producție de la Electrocentrale Craiova este 2026.
CITEȘTE ȘI VIDEO Nicușor Dan prezintă cu ajutorul unei pizza modul în care sunt cheltuiți banii în CapitalăElectrocentrale Craiova are și probleme financiare. După cum a relatat Profit.ro, adunarea generală extraordinară a acționarilor a aprobat foarte recent demararea de către companie, în regim de urgență, a mai multor demersuri menite să permită majorarea capitalului societății cu bani de la stat. Bugetul pe 2024, adoptat luna trecută, prevede pierderi de 355 milioane lei (la venituri de peste 608 milioane lei), în creștere cu peste 58% față de cele de 224,25 milioane lei de anul trecut (la venituri de 554 milioane lei).
Ministerul Energiei, acționarul majoritar, a solicitat ca, în termen de o lună, Consiliul de Administrație să pună la punct un plan de măsuri ″având ca obiective reducerea costurilor, reconfigurarea structurii organizatorice, urmărind reducerea cheltuielilor de personal, reducerea cheltuielilor cu achizițiile de bunuri și servicii și creșterea eficienței activității de mentenanță și exploatare, cu termene scurte, asumate, în vederea redresării situației financiare a societății″.