ANPC a verificat peste 1.000 de operatori economici care vând fructe și legume. Peste 360 de tone au fost retrase temporar de la comercializare

ANPC a verificat peste 1.000 de operatori economici care vând fructe și legume. Peste 360 de tone au fost retrase temporar de la comercializare
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2024

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au verificat peste 1.000 de operatori economici care vând fructe și legume, iar 360 de tone au fost retrase temporar de la comercializare. Echipele de control au găsit mai multe nereguli, printre care produse cu mucegai și depozitate în spații pline de praf, cu insecte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Reprezentanții ANPC au anunțat, marți, că, în prima jumătate a lunii aprilie, au desfășurat, la nivelul întregii țări, ample acțiuni de control care au vizat verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniu, la comercializarea legumelor și fructelor proaspete în magazine alimentare, hipermarketuri și supermarketuri, piețe agroalimentare, depozite și piețe en-gros.

Gripa aviară din SUA: Ar trebui Europa să fie îngrijorată? CITEȘTE ȘI Gripa aviară din SUA: Ar trebui Europa să fie îngrijorată?

Cu acest prilej, au fost controlați 1.010 operatori economici, la 978 dintre aceștia constatându-se nereguli, scrie News.ro.

Totodată, au fost verificate peste 500 tone de fructe și legume proaspete, peste 400 tone, dintre acestea, neîncadrându-se în normele legale în vigoare.

”Recomandăm consumatorilor să manifeste mare atenție atât la aspectul, cât și la calitatea legumelor și fructelor pe care le achiziționează, precum și la informațiile aflate pe etichetele acestora” – a declarat Sebastian Hotca, președintele ANPC.

În urma controalelor, au fost găsite mai multe nereguli, printre care: comercializarea de legume și fructe depreciate calitativ, cu modificări organoleptice, cu pete sau mucegai, cu umiditate excesivă în interiorul ambalajului, picuri de condens;  comercializarea unor legume și fructe nesortate, astfel încât să corespundă nivelului de calitate indicat pe etichetă, fragmentate (care nu erau întregi și sănătoase), deshidratate, cun urme de alterare;  nerespectarea condițiilor de depozitare a legumelor și fructelor proaspete, prin depozitarea acestora direct pe paviment, în spații neigienizate, pline de praf și urme de noroi, cu insecte; nerespectarea cantității înscrise pe etichetă la legumele și fructele preambalate (cantitatea rezultată prin cântărire era mai mică decât cea inscripționată pe eticheta de produs); comercializarea unor legume și fructe preambalate cu ambalaje deteriorate.

De asemenea, comisarii ANPC au mai găsit și alte probleme, printre care: deficiențe de etichetare, lipsa informațiilor sau marcarea incorectă și/sau incompletă a elementelor de identificare și caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informațiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit (la 82 % din cantitatea de legume și fructe verificate);  lipsa totală a elementelor de identificare-caracterizare lipsa înscrierii țării de origine sau informarea eronată cu privire la aceasta, pe eticheta de produs; lipsa mențiunii privind categoria de calitate;  lipsa documentelor de proveniență; lipsa traducerii în limba română a informațiilor de pe etichete; comercializarea unor fructe care aveau menționat pe ambalajul de transport că au coaja tratată cu imazalil, dar această informare lipsea de la raft.

Totodată, reprezentanții ANPC au mai găsit abateri de informare privind regimul promoțiilor, nu era afișat prețul pe produs și/sau a prețului pe unitatea de măsură pentru fructele și legumele comercializate, nu erau afișate lizibil prețurile de vânzare ale produselor, era expirată verificarea metrologică a cântarelor folosite.

ANPC a dat 848 amenzi contravenționale în valoare de aproximativ patru milioane lei și 418 avertismente. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare șapte tone de fructe și legume, în valoare de circa 62.500 lei și au fost oprite temporar de vânzare peste 360 tone de fructe și legume în valoare de aproximativ 1,7 milioane lei, până la remedierea neconformităților constatate.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
fructe
legume