Toți cei 28 de acuzați în dosarul de evaziune fiscală Panama Papers - achitați

Toți cei 28 de acuzați în dosarul de evaziune fiscală Panama Papers - achitați
Profit.ro
Profit.ro
scris sâmbătă, 11:03

Un tribunal din Panama a achitat vineri toate cele 28 de persone acuzate de spălare de bani în legătură cu cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, epicentrul scandalului internațional de evaziune fiscală 'Panama Papers', transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Judecătoarea Baloisa Marquinez 'a achitat 28 de persoane acuzate de încălcarea ordinii economice prin spălare de bani', a indicat tribunalul într-un comunicat, citat de Agerpres.

Printre cei achitați se află fondatorii cabinetului, Ramon Fonseca, decedat pe 9 mai într-un spital din Panama la vârsta de 71 de ani, și Jürgen Mossack.

În timpul procesului, procurorul responsabil cu lupta împotriva crimei organizate, Isis Soto, ceruse împotriva celor doi pedeapsa 'maximă', 12 ani de detenție, prevăzută pentru spălare de bani.

Mossack și Fonseca 'au primit și transferat fonduri provenite din activități ilicite în Germania și în Argentina', a indicat procurorul.

Ei mai fost acuzați că 'au ascuns, acoperit și furnizat informații false unor entități bancare pentru a deschide conturi și a disimula proprietatea unor active'.

Potrivit acuzării, Mossack și Fonseca erau responsabili că au facilitat crearea unor firme opace în care șefi ai concernului german Siemens au depus milioane de euro în afara conturilor reale ale companiei. Aceste firme ar fi servit la ascunderea banilor legați de plata unor comisioane.

Cabinetul Mossack Fonseca ar fi servit de asemenea la păstrarea banilor proveniți dintr-o amplă escrocherie în Argentina.

Judecătoarea a considerat însă că probele strânse de pe serverele cabinetului de avocați 'nu respectă lanțul de trasabilitate' și nu permit stabilirea 'cu certitudine (...) a autenticității și integrității lor'.

'În plus, judecătoarea a stabilit că restul probelor nu sunt suficiente și concludente pentru determinarea responsabilității penale' a acuzaților, se spune în comunicat.

Acesta mai precizează că judecătoarea a dispus 'ridicarea măsurilor provizorii' dictate împotriva acuzaților.

Cazul a izbucnit în 2016 după publicarea anchetei cunoscute sub numele de 'Panama Papers' a Consorțiului internațional de jurnaliști de investigație (CIJI).

Ancheta, bazată pe 11,5 milioane de documente scurse de la cabinetul Mossack Fonseca, a dezvăluit că șefi de stat și de guvern, responsabili politici de prim rang, personalități din lumea financiară, sportivă și artistică au ascuns de fisc proprietăți, firme, capitaluri și beneficii.

Printre numeroasele personalități menționate figurau foști șefi de guvern (islandezul Sigmundur David Gunnlaugsson, pakistanezul Nawaz Sharif și britanicul David Cameron), fostul președinte argentinian Mauricio Macri, fotbalistul argentinian Lionel Messi și cineastul spaniol Pedro Almodovar.

În urma scandalului, cabinetul Mossack Fonseca a fost închis, iar imaginea micului stat din America Centrală a fost grav afectată.

viewscnt
Afla mai multe despre
panama papers
proces