STUDIU 52% dintre români se așteaptă să le crească salariul în 2017 și 39% au în plan să-și schimbe locul de muncă

STUDIU 52% dintre români se așteaptă să le crească salariul în 2017 și 39% au în plan să-și schimbe locul de muncă
scris 28 feb 2017

Românii sunt optimiști cu privire la situația lor profesională în 2017, așteptându-se la o schimbare în carieră sau la creșteri salariale, arată un studiu realizat de eJobs.

52% dintre români cred că vor primi o mărire de salariu în următoarele 12 luni, în timp ce 39% spun că au în plan să-și schimbe locul de muncă anul acesta, aspirând la o situație profesională mai bună și la venituri mai mari. Optimismul vine pe fondul evoluției pozitive a pieței muncii în 2016, atât din punctul de vedere al numărului de locuri de muncă, cât și al salariilor, trend care se va menține și în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News

Perspective pozitive de angajare: 1 din 2 angajați se așteaptă la creșterea numărului de locuri de muncă în 2017

Aproape jumătate (47%) dintre români cred că numărul locurilor de muncă va crește în următoarele 12 luni, arată studiul eJobs. Un procent semnificativ dintre respondenți (69%) consideră că cererea angajatorilor va fi în special pentru forță de muncă specializată.

În ceea ce privește ușurința cu care ar putea să-și găsească un job, bărbații sunt mai încrezători decât femeile - 52% dintre bărbați cred că le va fi ușor să-și găsească un job în 2017, versus 46% dintre femeile care au răspuns la acest studiu. Studenții și tinerii sunt cei mai optimiști că-și vor găsi un loc de muncă în acest an, 64% mizând că vor face acest lucru cu ușurință.

Gradul de satisfacție al angajaților la locul actual de muncă: 2 din 3 români sunt stresați la birou, însă cei mai mulți spun că job-ul îi inspiră și îi motivează

Deși 23% dintre români declară că sunt mulțumiți și chiar foarte mulțumiți cu actualul loc de muncă, 54% cred că este loc de mai bine, iar 23% nu sunt deloc fericiți la job. Majoritatea angajaților români participanți la sondajul eJobs se declară mulțumiți și foarte mulțumiți de proximitatea locului de muncă față de casă (61%), de siguranța locului de muncă (59%), de atribuțiile pe care le au (55%) sau de echipa cu care lucrează (54%). La polul opus, cu cele mai multe dezamăgiri pentru români, se află oportunitățile de promovare - 54% s-au declarat nemulțumiți și foarte nemulțumiți de oportunitățile de promovare din cadrul companiei în care lucrează.

În ceea ce privește atitudinea șefilor, 46% dintre români sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de relația cu superiorul direct, în timp ce 26% spun că nu au o relație prea bună.

Calitatea vieții la locul de muncă și împlinirea profesională sunt componente esențiale ale satisfacției angajaților la job. 58% dintre respondenți spun că locul de muncă actual îi inspiră și îi motivează să își îndeplinească atribuțiile la cele mai înalte standarde, în timp ce 49% dintre respondenți afirmă că sunt chiar mândri că lucrează pentru compania actuală.

În același timp, peste jumătate (63%) dintre salariații români spun că nivelul de stres la actualul loc de muncă este mare, femeile fiind mai stresate la job decât bărbații (64% dintre femei vs 62% dintre bărbați).

Perspective pentru 2017: 2 din 3 români caută activ joburi și cei mai mulți dintre ei vor să-și schimbe locul de muncă în 2017

Cei mai mulți dintre angajații participanți la sondajul eJobs (61%) afirmă că sunt atenți la ofertele de joburi care apar în piață, 31% dintre aceștia consultă săptămânal site-urile de recrutare, în timp ce 30% caută zilnic oferte noi de angajare.

Studiul arată că angajații din segmentul de vârstă +45 de ani sunt cei mai activi în căutarea unui loc de muncă, aproape 40% dintre aceștia cautând zilnic oportunități de carieră.

Mai mult decât atât, 39% dintre respondenții studiului spun că se gândesc să-și schimbe locul de muncă în 2017. Pe lângă motivele de ordin financiar (24% indica salariul ca motiv pentru schimbarea jobului), cei mai mulți români (27%) vor să-și schimbe jobul întrucât consideră că abilitățille lor profesionale nu sunt exploatate la maxim de către angajator.

Top 3 motive pentru pentru care respondenții studiului și-ar schimba locul de muncă actual:

● pentru un loc de muncă mai potrivit abilităților și aspirațiilor lor - 27% dintre respondenți;
● pentru un salariu mai bun - 24% dintre respondenți;
● pentru o stabilitate mai mare a locului de muncă - 12% dintre respondenți

Analizând după profilul studiilor, pentru românii cu studii superioare este mult mai important ca job-ul să le stimuleze abilitățile, în timp ce pentru cei cu studii medii, contează mai mult salariul. În ceea ce privește criteriile pe care angajații le au în vedere atunci când își aleg angajatorul, pe lângă salariu și pachetul de beneficii (86%) sau responsabilitățile și activitatea de zi cu zi (84%), flexibilitatea companiei și programul de lucru sunt de asemenea prioritare.

În același timp, imaginea unei companii și percepțiile angajaților despre aceasta sunt criterii importante pentru cei care își caută un job. Astfel, 88% dintre angajații români care au participat la sondajul eJobs spun că reputația companiei angajatoare este importantă, doar 1% declarând că nu țin cont de acest aspect.

Printre compromisurile pe care românii le-ar face pentru a se angaja se numără volumul de lucru mai mare (70%) și spațiul de lucru mai mic (63%). La polul opus se află compromisurile legate de salariu, de pachetul de beneficii sau de perioada contractuală, acestea reprezentând categoriile unde angajații sunt cel mai puțin dispuși să facă un compromis.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 ianuarie - 17 februarie 2017, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.350 angajați.

Click pe imagine pentru a mări

STUDIU 52% dintre români se așteaptă să le crească salariul în 2017 și 39% au în plan să-și schimbe locul de muncă

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de munca
ejobs
salariu