Donald Trump reimpune tarife pentru importurile de oțel și aluminiu din Brazilia și Argentina, șocând cele două țări

Donald Trump reimpune tarife pentru importurile de oțel și aluminiu din Brazilia și Argentina, șocând cele două țări
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2019

Președintele american Donald Trump a provocat unde de șoc în Brazilia și Argentina, anunțând luni că va reimpune tarife pentru importurile de oțel și aluminiu din cele două țări, ca reacție la slăbiciunea monedelor lor care îi afectează pe fermierii americani, transmite Reuters.

Trump a făcut anunțul pe Twitter, ceea ce i-a făcut pe oficialii celor două țări să ceară explicații din partea Washingtonului. Președintele a afirmat că Brazilia și Argentina ”prezidează asupra unei deprecieri masive a monedelor lor”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed

Cele două țări au încercat în mod activ să întărească realul și pesoul în raport cu dolarul, dar monedele s-au depreciat parțial din cauza războiului comercial dintre SUA și China, potrivit analiștilor.

FOTO Incendiu puternic la o pescărie Năvodari. Au ars barăci din lemn pe o suprafață de 500 de metri pătrați și trei mașini CITEȘTE ȘI FOTO Incendiu puternic la o pescărie Năvodari. Au ars barăci din lemn pe o suprafață de 500 de metri pătrați și trei mașini

Trump, care nu a oferit detalii legate de noul său plan, a spus că slăbiciunea monedelor Brazilei și Argentinei îi afectează pe fermierii americani, care sunt o categorie de populație importantă pentru el, înaintea alegerilor din noiembrie 2020.

Războiul comercial dintre SUA și China a făcut ca produsele agricole americane să fie mai puțin competitive comparativ cu cele din Brazilia și Argentina.

”Voi reintroduce imediat tarifele pentru oțelul și aluminiul livrat în SUA din cele două țări”, a scris Trump.

Reprezentanții Departamentului de Stat și ai Biroului Reprezentantului pentru Comerț nu au răspuns imediat solicitării de comentarii.

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, un susținător deschis al lui Trump, care a promovat legături mai strânse cu SUA, a afirmat într-un interviu acordat la un post radio local că îl va suna pe omologul său american și că este încrezător că acesta îi va asculta îngrijorările.

Guvernul brazilian a anunțat că se află deja în discuții cu Washingtonul. O sursă apropiată reacției Braziliei a respins afimația SUA referitoare la manipularea monedei, notând că banca centrală lucrează pentru a întări realul.

Ministrul pentru Producție din Argentina, Dante Sica, a spus că anunțul lui Trump este ”neașteptat” și că încearcă să discute cu oficiali americani. În plus, Ministerul de Externe din Argentina a anunțat că va începe negocieri cu Departamentul de Stat.

În acest an, Argentina a exportat în SUA oțel și aluminiu în valoare de circa 700 de milioane de dolari, a spus Sica.

Acțiunile producătorilor americani de oțel din SUA au crescut luni, în urma anunțului lui Trump. Titlurile United States Steel au urcat cu 3%, iar AK Steel Holding cu 5,8%.

Titlurile producătorilor brazilieni au scăzut inițial, dar apoi au recuperat din pierderi.

Acțiunile Ternium Argentina au scăzut cu 5,5% după tweet-ul lui Trump, fiind, potrivit JP Morgan, cel mai expus productor de oțel din America Latină la tarifele din SUA. Ulterior, titlurile Ternium Argentina au recuperat o parte din pierderi, fiind tranzacționate în declin cu 2,9%.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
tarife otel
aluminiu