Sfârșitul lunii ianuarie găsește Windows 10 la 11,85% cotă de piață, a doua cea mai folosită versiune de Windows la ora actuală, după Windows 7, care deține 52%.
Pentru prima oară din iulie 2015, de când a fost lansat, Windows 10 are mai mulți utilizatori decât Windows XP, care deține în prezent 11,42% din piață. Iar asta ar trebui să le dea serios de gândit celor din Redmond, pentru că este o contraperformanță majoră pentru cel mai important produs Microsoft.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este o contraperformanță ca un sistem de operare nou, oferit gratuit și promovat agresiv, până la instalarea automată pe PC-uri în unele cazuri, să aibă nevoie de 7 luni pentru a depăși o versiune de Windows lansată acum mai bine de 14 ani!
Sunt mulți factori care contribuie în prezent la adopția lentă a noii versiuni de Windows. Printre aceștia se numără scăderea vânzărilor de PC-uri și întârzierea cu care sunt actualizate calculatoarele folosite de firme. Dar, pe lângă cauza principală, acestea sunt doar scuze.
Microsoft are o problemă de încredere și motivație. Utilizatorul nu mai are motivația de a se grăbi să facă upgrade pentru că noutățile tehnologice sunt incrementale în cel mai bun caz. De la Windows XP încoace nicio versiune de Windows nu a adus ceva suficient de important pentru a crea motivația necesară upgrade-ului.
De fapt, nu este chiar așa. Începând cu Vista Windows-ul a adus dezamăgire pentru utilizatori. Și aici ajungem la partea cu încrederea. Utilizatorul și-a pierdut încrederea că Microsoft mai creează versiuni noi de Windows care, în primul rând, să nu strice ceea ce funcționează bine, și, în al doilea rând, să vină cu noutăți semnificative.
După Windows XP, care a fost și el blamat la început dar apoi a ajuns să fie foarte apreciat, a venit Vista. Un eșec de proporții, un sistem ale cărui calități au fost eclipsate de numeroase probleme de fiabilitate. Apoi a fost Windows 7, care a reparat ce a stricat Windows Vista și am crezut că Microsoft și-a revenit. Dar a venit Windows 8 care ”a aruncat” cu interfața metro, gândită pentru touchscreen, în utilizatorii de PC. Pentru că cineva a crezut că e o idee bună și că va ajuta și Windows Phone. Dar iată că Windows Phone e în comă, iar unda de șoc a afectat Windows-ul.
Utilizatorii nu se mai grăbesc să instaleze versiunile noi de Windows, nici măcar când sunt gratuite. Stau reticenți, în expectativă, așteptând să vadă ce spun cei care au avut curaj să-și instaleze. ”Mai bine stau cu asta, care merge, decât să mă trezesc cu cine știe ce surprize”.
Neîncrederea este atât de mare, încât nici cuvântul magic ”gratuit”, cel care în mod normal și în orice domeniu ar crea o avalanșă de doritori, nu determină utilizatorii să renunțe la versiunile vechi.
Peste jumătate din cei care dețin calculatoare folosesc în continuare Windows 7, antepenultima versiune de Windows, lansată și ea acum 6 ani. Pentru că Windows 7 merge bine, Windows 8 le transformă ecranul într-o ciudățenie hibridă, iar în Windows 10 nu au încredere. Este singura explicație, pentru că cine are PC cu Windows 7 ar putea rula Windows 10 fără probleme, deci handicapul tehnic nu stă în picioare.
Aș fi ipocrit dacă aș începe să dau sfaturi și să spun că Microsoft are nevoie să facă una sau alta și gata, se rezolvă problema. Nu știu ei, din interior, în cunoștință de cauză, ce trebuie făcut, dar noi, cei care ne dăm cu părerea de pe margine. Dar știu că până când Microsoft nu recâștigă încrederea utilizatorilor va merge ca în ultimii 9 ani: un pas înainte și o tură înapoi.