ULTIMA ORĂ FOTO Piese din tezaurul dacic al României, furate de la un muzeu din Olanda. A fost furat coiful de aur de la Coțofenești

ULTIMA ORĂ FOTO Piese din tezaurul dacic al României, furate de la un muzeu din Olanda. A fost furat coiful de aur de la Coțofenești

sursa foto Muzeul Drents

scris sâmbătă, 14:20

Autoritățile au informat, în urma exploziei care a avut loc sâmbătă dimineață, în apropiere de Muzeul Drents, din Assen (Țările de Jos), care găzduiește o expoziție cu vechi obiecte dacice, că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Printre artefactele furate se numără celebrul coif de aur de la Coțofenești și trei brățări de aur. Ministerul Afacerilor Externe a alertat ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol.

Muzeul Drents din Assen găzduiește expoziția ”Dacia! Rijk van goud en zilver/ Dacia! Imperiul aurului și argintului”. Aceasta a fost deschisă publicului anul trecut, în luna iulie. Expoziția a adunat peste 77.000 de vizitatori și a inclus 673 de bunuri arheologice din metale prețioase, provenind din patrimoniul național al României

Urmărește-ne și pe Google News

Expoziția curatoriată de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents cuprinde elemente ce provin din colecțiile a 18 muzee românești.

Peste 50 de piese de tezaur din aur și argint din România, începând cu secolul al XX-lea î.Hr. până în secolul al III-lea d.Hr., au ajuns la muzeul Assen. Majoritatea datează din perioada anterioară cuceririi romane (106 d.Hr.).

Reprezentanții Muzeului de Istorie din Alba Iulia, au declarat pentru Ziarul Unirea că muzeul a trimis la expoziția din Olanda zece piese: un vas din bronz, patru piese din aur și cinci din argint.

sursa foto Muzeul Drents

sursa foto Muzeul Drents

Ultima zi a expoziției era programată pentru dumincă, 26 ianuarie.

ANUNȚ Valorea ecotichetului din programul Rabla pentru autoturisme electrice poate crește cu câteva mii de euro CITEȘTE ȘI ANUNȚ Valorea ecotichetului din programul Rabla pentru autoturisme electrice poate crește cu câteva mii de euro

”Au fost furate o serie de obiecte din expoziția Dacia – Imperiul Aurului și Argintului, printre care capodopera Coiful de aur de la Coțofenești, circa 450 î.Hr., de la Muzeul Național de Istorie a României”, a anunțat Muzeul Drents.

”Este o zi neagră pentru Muzeul Drents din Assen și pentru Muzeul Național de Istorie a României din București. Suntem profund șocați de evenimentele de aseară din muzeu. În cei 170 de ani de existență, un astfel de incident major nu a avut loc niciodată”, a transmis directorul Muzeului Drents, Harry Tupan. 

UPDATE Conform presei olandeze, au fost furate și trei brățări de aur și probabil alte artefcate.

sursa foto Muzeul Drents

sursa foto Muzeul Drents

Muzeul a confirmat ulterior și furtul celor trei brățări și a publicat fotografiile exponartelor furate.

”În jurul orei 03:45, poliția a primit un raport de explozie. La fața locului, a devenit clar că accesul în incintă e a fost efectuat prin forțarea unei uși cu explozibili”, a precizat muzeul, care a fost închis între timp.

sursa foto Ing. Marius Amarie

sursa foto Ing. Marius Amarie

Coiful de la Coțofenești este datat în jurul anilor 400 î.e.n. și foarte probabil a aparținut unui rege geto-dac.

Coiful a fost descoperit în anul 1928 în satul Coțofenești, comuna Poiana Vărbilău, din județul Prahova, de către un elev al școlii primare din localitate.

Este o piesă din aur masiv, cântărind 770 grame, și lipsește doar partea superioară a calotei, în rest, nici un detaliu de decor nu este deteriorat.

Coiful de aur fusese expus, până la expoziția din Olanda, în sala de tezaur de la la Muzeul Național de Istorie a României, începând cu anul 1970.

Burduja: Prețurile plătite de români sunt pe locul 4 la gaz și pe 5 la energie electrică între cele mai ieftine din UE CITEȘTE ȘI Burduja: Prețurile plătite de români sunt pe locul 4 la gaz și pe 5 la energie electrică între cele mai ieftine din UE

”În cursul dimineții de 25 ianuarie Muzeul Național de Istorie a României, și Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez. Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare”,  informează Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române, totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente, arată News.ro.

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România.

Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol.

Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale  olandeze competente.

Convorbire aprinsă, care a degenerat în confruntare, între Trump și prim-ministrul Danemarcei despre Groenlanda CITEȘTE ȘI Convorbire aprinsă, care a degenerat în confruntare, între Trump și prim-ministrul Danemarcei despre Groenlanda

Explozia s-a produs în jurul orei 3:45 a.m., distrugând mai multe clădiri dar și ferestre ale unor imobile. Poliția nu a arestat încă niciun suspect și îndeamnă persoanele care au informații despre incident să contacteze autoritățile, scriu jurnaliștii de la NL Times.

A fost deja făcută cercetarea la fața locului și nu este clar, deocamdată, dacă deflagrația a fost provocată de o persoană sau dacă au fost implicați mai mulți indivizi.

”Din cauza evenimentelor, Muzeul Drents va fi închis tot weekendul, sâmbătă și duminică. Autoritatea competentă a fost informată. Polițiștii sunt la fața locului și fac cercetări”, este mesajul postat pe site-ul muzeului, alături de anunțul  potrivit căruia în cursul zilei vor fi oferite mai multe informații presei și publicului.

viewscnt
Afla mai multe despre
exponate
muzeu
tezaur
dacia
furt
olanda