Asirom are nevoie de o reechilibrare a portofoliului pentru a nu înregistra pierderi mari și pentru a nu fi nevoită să majoreze capitalul social și de aceea a decis reducerea substanțială a comisioanelor plătite către brokeri pentru intermedierea de RCA, spune, pentru Profit.ro, Juraj Lelkes, președintele directoratului celui mai nou lider al pieței asigurărilor.
“În acest moment, peste 88% din primele intermediate care vin la Asirom sunt din RCA. CASCO doar 6,5%. Este cu mult peste nivelul mediu din piață, unde RCA reprezintă doar 52%”, arată șeful Asirom.
Potrivit acestuia, în condițiile în care Carpatica Asig, un jucător de talie mare pe piața RCA, a ajuns în faliment, firma pe care o conduce risca să preia, mai mult sau mai puțin voit, o bună parte din cele peste un milion de automobile care aveau RCA la Carpatica. Acest lucru, spune Lelkes, ar fi însemnat pierderi pentru Asirom.
“A ieșit Carpatica Asig. Înainte ieșise Astra. Asta înseamnă că în jur de 2 milioane de mașini trebuiau să se asigure în altă parte. Am văzut din cifrele de vânzare că majoritatea acestor mașini veneau către portofoliul Asirom. Noi am învățat din exemplele Astra și Carpatica Asig faptul că având asemenea portofolii, dominate de RCA, poți să ai probleme. Sunt asigurări care nu aduc profit, dar aduc foarte multe daune și, în condițiile noilor reglementări Solvency II, aduc și o nevoie suplimentară de capital social”, explică slovacul.
Prima și cea mai simplă cale pentru a descuraja vânzările de RCA a fost reducerea comisioanelor oferite brokerilor pentru subscrierile pe această linie de asigurare.
“Le-am explicat partenerilor că nu avem nicio problemă financiară. Le-am explicat și cred că au înțeles că portofoliul adus de ei în Asirom este total dezavantajos. Din păcate, nu am văzut nicăieri că am micșorat comisioanele la RCA dar le-am crescut foarte mult pe cele pentru CASCO și property. Nu am auzit nici despre faptul că am promis că, dacă portofoliul va fi îmbunătățit, iar brokerul aduce mai multe subscrieri pe polițe facultative, atunci va avea și un bonus de comision, în funcție de raportul adus”, arată Lelkeș.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV KPMG este aproape de un transfer reușit al portofoliului Astra Asigurări. Prețul: în jur de 50.000 de euroInformațiile Profit.ro sunt că majoritatea brokerilor de dimensiuni mari au reușit, în urma negocierilor, să obțină comisioane de până la 11%, un nivel mediu între cei 8-9% cât au fost notificați că va fi comisionul și 15% cât era înainte de reducere.
Pe de altă parte, Lelkes a confirmat pentru Profit.ro că nivelul comisionului pentru vânzarea de CASCO a ajuns la 20%, iar cel pentru polițe de locuință la nu mai puțin de 40%, acestea fiind, de departe, cele mai mari procente din piață.
Deși descurajează brokerii să mai vândă RCA petru Asirom, compania nu a făcut un pas și pentru a descuraja direct potențialii clienți. Dimpotrivă, așa cum a arătat în exclusivitate Profit.ro, din 12 septembrie tarifele pentru camioane vor scădea. Această decizie, recunoaște Lelkes, nu este jutificată de scăderea daunalității care, defapt, a crescut, ci ține mai mult de o corelare la realitățile pieței.
"Cu toate că trebuia să creștem la unele categorii tarifele, noi le-am scăzut. Am trimis către ASF documentația pentru modificarea tarifelor. Dacă nu găsesc nici o problemă la calculele actuariale, din 12 septembrie schimările vor intra în vigoare. La camioane am scăzut prețurile, iar la celalte categorii am făcut doar schimbări marginale pentru că pe segmentul persoanelor fizice, de exemplu, nu am identificat schimbări care să justifice o creștere a tarifelor”, a declarat Lelkes.
Informațiile Profit.ro sunt că reducerile de preț pe segmentul camioanelor au fost făcute inclusiv la insistențele Autorității de Supraveghere Financiară, care ar fi condiționat astfel aprobarea noilor tarife, crescute pe alte segmente. Lelkes nu a comentat direct această informație, dar a spus că scăderea tarifelor a fost o decizie strict comercială în legătură inclusiv cu tensiunile generate de protestele transportatorilor profesioniști.
Asirom VIG a subscris, în primele trei luni, prime de asigurare generale și de viață în sumă de 374,8 milioane de lei și a devansat liderul pieței de profil în 2015, Allianz-Țiriac, care a consemnat venituri de 297,3 milioane de lei, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Plafonul minim al capitalului social pentru microîntreprinderile care vor impozit pe profit va fi schimbatAsirom a încheiat anul trecut pe locul 4 în ierarhia de profil, în funcție de primele subscrise. Pentru anul acesta, societatea își propune să subscrie prime de aproximativ 1 miliard de lei.
“Subcrierile cumulate în primele 7 luni și cifrele preliminare pe luna august arată că am depășit nivelul bugetat și aprobat de acționari pentru întregul an, care prevede prime de 800 milioane de lei din asigurări generale și de viață. Țintim un miliard de lei din subscrieri în acest an”, a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al Asirom VIG, Juraj Lelkes.
Compania este parte a grupului austriac Vienna Insurance Group, alături de Omniasig VIG și BCR Asigurări de Viață VIG. Asirom are un capital social de 340,4 milioane de lei, care va fi majorat cu 84,92 milioane de lei, la 425,29 milioane de lei, prin aport în numerar al acționarilor, pentru susținerea activității de asigurări generale.
Majorarea de capital va fi însoțită și de prime de emisiune în sumă de 84,92 milioane de lei, conform unei hotărâri a acționarilor din prima parte a lunii august.