Chiar dacă a eșuat să transfere integral afacerea Astra Asigurări, așa cum și-a propus initial, KPMG este aproape de a realiza transferul a ceea ce a mai rămas din portofoliul asigurătorului falimentar. Lichidatorul companiei a informat creditorii că are două oferte pentru portofoliul de bancassurance al Astra, ambele în valoare de aproximativ 50.000 de euro cu TVA.
Cei doi ofertanți sunt, așa cum a mai arătat Profit.ro, societățile Allianz Țiriac și Omniasig VIG, cea de-a doua prezentând o ofertă în ultima săptămână, după ce inițial acționarul său majoritar negase interesul pentru portofoliul companiei falimentare.
Astfel de știri exclusive vor fi disponibile în curând abonaților prin platforma PROFIT INSIDER
KPMG nu nominalizează ofertele în procesul verbal al ultimei întâlniri a comitetului creditorilor, însă arată că Omniasig VIG și Allianz Țiriac s-au abținut de la vot pentru că “se află într-un posibil conflict de interese”. Comitetul creditorilor Astra Asigurări este format din societățile de asigurare Omniasig, Allianz Țiriac, Uniqa și Generali, la care se adaugă Agenția Națională de Adiministrare Fiscală (ANAF).
Intenția KPMG de a transfera portofoliul de bancassurance către unul dintre cei doi ofertanți a fost respinsă de către Uniqa și ANAF (care a cerut o nouă ședință pentru a compara cele două oferte). Generali nu și-a exprimat votul, în timp ce Omniasig și Allianz Țiriac s-au abținut din motivele arătate mai sus.
CITEȘTE ȘI Cel mai scump RCA din ultimii 25 de ani. Cât a ajuns să plătească șoferul de Logan pentru asigurareSurse apropiate discuțiilor au arătat că, din cele 12.000 de polițe de asigurare atașate creditelor de locuință pe care Astra le vânduse clienților Raiffeisen, au rămas valide în jur de 6.000 de polițe. Unele dintre acestea înregistrează și întârzieri la plata ratelor de primă.
De altfel, Raiffeisen și-a anunțat clienții în legătură cu situația Astra sfătuindu-i să denunțe polițele sau să încheie altele, la o altă firmă de asigurare. Aceleași surse au precizat, pentru Profit.ro, că Raiffeisen Bank lucrează aproape exclusiv cu Uniqa pe zona asigurărilor.
Acesta este probabil și motivul pentru care compania austriacă s-a opus unui transfer al portofoliului. “Este greu de analizat ce câștigi și ce pierzi dacă intri acolo. Sunt polițe bune, care pot aduce subscrieri interesante. Sunt polițe care, teoretic, se reînnoiesc ușor, pentru că sunt cesionate băncii. Pe de altă parte, Raiffeisen lucrează cu Uniqa. Și, atunci, ce se întâmplă dacă își vor direcționa clienții către firma agreată?”, explică sursele Profit.ro.
Fondul de Garantare a Asiguraților, viitorul creditor principal, nu are loc în comitetul creditorilor
KPMG a mai propus creditorilor să analizeze și propunerea FGA de a intra în comitetul creditorilor, având în vedere că deja deține a patra mare creanță, dar și că va deveni, cu certitudine, cel mai mare creditor al societății falimentare. Intrarea sa în comitet, organismul cel mai important în procedurile de insolvență, nu este posibilă, însă, fără retragerea unui alt membru.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Presiunile șoferilor forțează ASF să verifice toate polițele RCA vândute în ultimul an și jumătateAcest lucru îl constată și KPMG în procesul verbal al ultimei întâlniri și, în plus, subliniază că niciun creditor nu a dorit deocamdată să se retragă. Potrivit datelor KPMG, în acest moment, FGA figurează cu o creanță certă și exigibilă de 12,27 milioane de lei, reprezentând plăți efectuate către creditorii de asigurări ai companiei, în principal șoferi loviți de asigurați cu RCA la Astra.
Până la finalul plăților, FGA estimează că va achita în jur de 450 de milioane de lei, iar în tabelul creditorilor s-a înscris cu aproximativ 600 de milioane de lei.
Astra mai are încă în conturi peste 30 de milioane de lei, așa cum a mai arătat Profit.ro, și continuă încă să încaseze sume reprezentând rate la polițe de asigurare sau bani din regrese.
KPMG a obținut acordul creditorilor pentru un onorariu lunar fix de aproximativ 25.000 de euro plus un onorariu de 4,3% din sumele obținute prin valorificarea activelor companiei.
În acest moment, cei mai importanți creditori ai Astra și cei care formează comitetul creditorilor sunt firmele de asigurare Omniasig, Allianz-Țiriac, Generali și Uniqa și ANAF. În viitor, însă, cel mai mare creditor va deveni Fondul de Garantare a Asiguraților, care estimează că va plăti în jur de 450 de milioane de lei către creditorii de asigurări ai companiei falimentare.
În luna august a anului trecut, după un an și jumătate de administrare specială, ASF a decis să ceară falimentul Astra.
Fondul de Garantare a Asiguraților a început plata despăgubirilor către clienții Astra și către terții păgubiți de aceștia. Valoarea maximă a despăgubirilor estimate de FGA ar fi de aproximativ 550 de milioane de lei.
În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.