VIDEO Adrian Mitroi, la Profit LIVE: Piețele financiare se pregătesc de un galop de sănătate după un vot favorabil rămânerii Marii Britanii în UE

VIDEO Adrian Mitroi, la Profit LIVE: Piețele financiare se pregătesc de un galop de sănătate după un vot favorabil rămânerii Marii Britanii în UE
scris 23 iun 2016

Analistul financiar Adrian Mitroi mizează pe un vot împotriva părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie și apreciază că acest lucru va dezgheța piețele financiare într-un context deflaționist pe plan mondial.

Referendumul din Marea Britanie va însemna un „ghiont” pentru reformarea Uniunii Europene chiar dacă Marea Britanie va rămâne în interiorul blocului continental, spune analistul financiar Adrian Mitroi. El mizează pe un vot împotriva ieșirii din UE și că acesta va descătușa piețele financiare pentru un elan de aprecieri pe care îl caracterizează drept „galop de sănătate.”

Urmărește-ne și pe Google News

Chiar dacă cetățenii la nivelul UE sunt dornici să sancționeze politicul pentru birocrația excesivă și deficitul de democrație, totuși votul va fi favorabil pentru rămânerea Marii Britanii în cadrul Uniunii și împotriva unei propuneri aparent fără finalitate. „Nu găsesc motivații financiare – și nu le înțeleg nici pe cele politice – pentru ce a început acest joc de picioare care este clar în defavoarea Uniunii Europene, care nu avea nevoie de acest moment cu această mișcare”, a declarat astăzi Mitroi la Profit LIVE.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

În opinia sa, provocările cele mai importante ale Europei sunt la nivelul amenințărilor geostrategice și ale terorismului. „Economic, Marea Britanie stă cum n-a stat niciodată mai bine”, spune analistul finanicar aducând în discuție nivelul șomajului care este la minimul ultimilor 15 ani, dobânzile rezonabile și infrastructura bună. „În câte capitale europene mai vedeți atât de multe macarale cum vedeți în Londra?!”, a adăugat Mitroi care la Academia de Studii Economice din București predă managementul portofoliului și finanțe comportamentale.

UE este un angrenaj „bun, funcțional și elegant”, chiar dacă încă se poate reforma pentru a se adecva realității unei Europe cu două viteze în care cea centrală este performantă, iar zona periferică are nevoie de mai multă îngăduință macroeconomică. Sub acest aspect, Mitroi consideră constrângătoare ținta de deficit pentru necesarul de creștere a unor țări precum România.

Nu va fi o „vinere neagră”

Întrebat asupra declarației miliardarului american George Soros potrivit căreia urmează o vinere neagră pentru „lira sterlină” după un vot favorabil ieșirii Marii Britanii din UE, invitatul de la Profit LIVE s-a arătat sceptic față de faptul că acesta ar putea avea o anticipare la fel de bună precum cea care l-a îmbogățit la prăbușirea lirei din 1992. „Nu mai are ascuțimea, interesul, vârsta, anduranța, agilitatea ca să mai nimerească”, a declarat Mitroi care nu exclude ca pozițiile reale din piață ale lui Soros să fie chiar contrare celor afirmate.

Contextul general este unul al războiului valutar, în care fiecare monedă are particularitatea sa. Lira sterlină este o monedă solidă, care oferă dobândă, dolarul este o monedă depreciată care nu oferă dobândă, în timp ce euro este o valută prea apreciată care nici nu oferă randament. În acest context, leul este oarecum poziționat favorabil, fiind cotat la euro și purtător al unei dobânzi pozitive.

Un vot favorabil rămânerii Marii Britanii ar putea fi pretextul pentru un impuls pozitiv în piețele financiare, spune Mitroi, în contextul în care economia globală este dominată de o deflație ascunsă după model japonez, marcată de insuficiența creșterii economice, șomaj cronic și probleme structurale nerezolvate.

VIDEO Adrian Mitroi, la Profit LIVE: Piețele financiare se pregătesc de un galop de sănătate după un vot favorabil rămânerii Marii Britanii în UE

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian mitroi
profit live
george soros
lira sterlina
dolar
ue
brexit
marea britanie