Sinteza Oradea, companie cu capital românesc care activează în industria chimică, a vândut două depozite cu deșeuri periculoase, utilizate de către companie până în anul 2006.
Noul proprietar se angajează să închidă aceste depozite în conformitate cu un plan deja depus la APM Bihor.
În 2006, APM Bihor a interzis fabricii Sinteza să mai depună alte deșeuri, solicitând întocmirea unui plan de închidere și ecologizare.
În 2017,Comisia Europeană a acționat în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că autoritățile nu au reușit să închidă 68 de depozite municipale de deșeuri neconforme. Ulterior, pentru că România nu a închis toate cele 68 de depozite neconforme de deșeuri, pe 23 februarie 2022 CJUE a transmis cererea introductivă de instanță având ca obiect procedura de infringement împotriva României privind neexecutarea hotărârii pronunțate de Curte. La acel moment, din total, județul Bihor deținea nouă depozite cu deșeuri industriale periculoase.
Sinteza SA este o companie românească cu peste 100 de ani de experiență în industria chimică, având ca obiectiv tranziția afacerii de la producția de acid benzoic la energie verde.
Compania a raportat pierderi de 5,33 milioane lei în primele nouă luni ale anului, la venituri de 2,59 milioane de lei.
Sinteza este o companie cu un istoric bogat, fiind înființată în 1905 și funcționând de atunci neîntrerupt în diverse structuri. În 1954 a devenit intreprindere de stat, iar din 1990 s-a organizat ca societate pe acțiuni.
Sinteza Oradea este listată la Bursa de Valori București din anul 1997, cu simbolul bursier STZ.