Acțiunile europene au coborât de la maximul ultimelor 11 luni, în pofida unui avans solid al prețului petrolului

Acțiunile europene au coborât de la maximul ultimelor 11 luni, în pofida unui avans solid al prețului petrolului
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 12 dec 2016

Acțiunile europene au coborât, luni, de la maximul ultimelor 11 luni, atins vineri, în condițiile în care investitorii și-au îndreptat atenția spre ședința Rezervei Federale a SUA programată în această săptămână, după entuziasmul imprimat de decizia de joi a Băncii Centrale Europene (BCE) de a prelungi programul de achiziții lunare, informează MarketWatch.

Stoxx Europe 600 a coborât cu 0,5% după cinci ședințe consecutive de creștere. Indicele pan-european a încheiat săptămâna trecută cu un avans de 4,7%, cea mai rapidă creștere săptămânală consemnată din ianuarie 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

“După creșterile recente, investitorii acționează cu atenție. Deși întâlnirea Fed din această săptămână va aduce aproape sigur prima majorare de dobândă de anul acesta, ceea ce va face anul viitor este crucial pentru piețe”, spune Rebecca O’Keeffe, director investiții la Interactive Investor, într-o notă.Decizia de politică monetară a Fed va fi anunțată miercuri, iar investitorii văd o probabilitate de circa 95% ca instituția să majoreze dobânda de referință pe piața americană.

UniCredit a vândut managerul de active Pioneer către Amundi pentru 3,55 miliarde euro CITEȘTE ȘI UniCredit a vândut managerul de active Pioneer către Amundi pentru 3,55 miliarde euro

Printre cele mai mari scăderi de astăzi pe bursele europene s-a numărat cea consemnată de compania farmaceutică elevețiană Lonza, care a pierdut aproape 7% din valoare. Lonza a anunțat că negociază preluarea producătorului american de capsule pentru medicamente Capsugel. Tranzacția ar putea costa peste 5 miliarde de dolari, iar investitorii se tem de o eventuală majorare de capital pentru a finanțarea preluării.

Indicele bursei de la Milano a avansat cu 0,4%, după un avans de peste 7% săptămâna trecută. Dax al bursei de la Frankfurt a pierdut puțin peste 0,1%, declin apropiat de cel al CAC 40 al bursei de la Paris, în timp ce bursa londoneză a coborât cu aproape 1%.

Indicele sectorului bancar italian a scăzut luni cu aproape 1% după ce săptămâna trecută  s-a apreciat cu 13%, pe fondul informațiilor din media privind intenția autorităților italiene de a contracta un împrumut de 15 miliarde euro de la Mecanismului European de Stabilitate pentru recapitalizarea băncilor Monte dei Paschi, Banca Popolare di Vicenza, Veneto Banca și Banca Carige.

Vineri,  BCE a respins o solicitare prin care cea mai veche instituție de credit din lume cerea mai mult timp ca să strângă 5 miliarde de euro pentru recapitalizare. Oficialii BCE au indicat că este timpul ca guvernul de la Roma să se implice în salvarea băncii.

Indicele companiilor europene din petrol și gaze a avansat luni cu 1,7%, în contextul în care cotațiile petrolului au urcat peste 3% după ce Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a ajuns, sâmbătă, la un acord cu producătorii din afara cartelului în vederea reducerii producției pentru a suține revenirea prețurilor și a economiilor dependente de țiței. Acordul urmărește reducerea producției globale cu 600.000 de baril de petrol pe zi. Reducerea producției se va adăuga celei convenite între statele OPEC în noiembrie. Un astfel de nivel de cooperare este fără precedent în ultimii 15 ani.

Totodată, Arabia Saudită a sugerat că ar putea reduce produce chiar mai mult decât a stabilit cu celelalte membre OPEC în noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx europe 600
actiuni
burse
italia
bce
fed
dobanda