LEGE Apare un nou document obligatoriu la vânzarea unui autoturism

LEGE Apare un nou document obligatoriu la vânzarea unui autoturism
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 24 mai 2023

Președintele Iohannis a promulgat proiectul legislativ, prezentat la inițiere de Profit.ro și adoptat ulterior de Parlament, prin care la vânzarea unui autoturism cu cel mult 8 locuri pe scaune, înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piaţă în România, vânzătorul va remite cumpărătorului un certificat ”RAR Auto-Pass” valabil pentru 60 de zile. Noua lege mai prevede și că producătorii de autovehicule vor trebui să informeze Registrul Auto Român cu privire la campaniile de rechemare a vehiculelor cu probleme.

Noua lege aduce noi reglementări la certificarea istoricului vehiculelor rutiere utilizate în vederea înmatriculării acestora în România. Măsurile vizează, în special, stoparea practicii de a comercializa autoturisme care au kilometrajul dat înapoi. Guvernul a transmis Parlamentului că susține inițiativa și a formulat și o serie de amendamente, dintre care unele au fost preluate de parlamentari.

DECIZIE Modificare importantă a Codului Rutier: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificare importantă a Codului Rutier: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice

Potrivit legii promulgate, Regia Autonomă Registrul Auto Român (RAR) va înființa și gestiona registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România.

Registrul va fi constituit din informațiile obţinute de către RAR cu ocazia prestațiilor efectuate de RAR care implică identificarea vehiculului rutier, ori cu ocazia efectuării inspecției tehnice periodice în cadrul reprezentanţelor RAR sau al stațiilor de inspecţie tehnică periodică autorizate conform legislaţiei în vigoare, din informațiile transmise RAR de către atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate conform legislației în vigoare, din informațiile transmise RAR de către operatorii economici autorizați conform legislaţiei în vigoare care desfășoară activități de reparaţii, de întreținere, de reglări funcţionale, de modificări constructive şi de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, denumiţi în continuare operatori economici autorizaţi, precum și din informațiile transmise RAR de către producătorii vehiculelor rutiere, reprezentanţii autorizaţi ai acestora, importatorii sau distribuitorii de vehicule rutiere noi.

DECIZIE Zone cu restricții sau taxe pentru mașini, în București și alte 12 mari orașe CITEȘTE ȘI DECIZIE Zone cu restricții sau taxe pentru mașini, în București și alte 12 mari orașe

Conform noii legi, RAR va elibera contra cost deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune - autoturisme, un certificat denumit ”RAR Auto-Pass”.

Acest certificat va conține informațiile existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehiculului rutier într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare sau la structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă, precum și la neprezentarea vehiculului rutier în cadrul unei campanii de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed

În cazul în care în registru nu sunt disponibile informații referitoare la vehiculul rutier respectiv, în locul certificatului „RAR Auto-Pass”, RAR va emite gratuit un document prin care se va menționa această situație.

La vânzarea unui vehicul rutier înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piață în România, vânzătorul va remite cumpărătorului un certificat ”RAR Auto-Pass” valabil, pentru vehiculul rutier supus vânzării, sau documentul cu privire la lipsa informațiilor din noul certificat.

Certificatul „RAR Auto-Pass” menționat este valabil 60 de zile de la data eliberării acestuia.

Legea mai prevede că domeniul de aplicare al certificatului „RAR Auto-Pass” poate fi extins şi la alte categorii de vehicule rutiere prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

DECIZIE Mașinile vor putea fi înmatriculate și declarate fiscal online. Dispar și documente CITEȘTE ȘI DECIZIE Mașinile vor putea fi înmatriculate și declarate fiscal online. Dispar și documente

Conform noii legi, în cazul în care odometrul este defect sau nu funcționează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menționat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi în acest sens.

Stațiile de inspecţie tehnică periodică autorizate, precum și atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate sunt obligate să transmită către RAR, cu ocazia fiecărei inspecții efectuate, informaţii referitoare la numărul de identificare al autovehiculului şi valoarea citită a indicaţiei odometrului autovehiculului supus inspecției.

Prin intermediul unei aplicaţii informatice specifice furnizate de către RAR, operatorii economici autorizaţi care desfăşoară activităţi de reparaţii, întreţinere şi reglări funcţionale ale vehiculelor rutiere precum şi activităţi de modificări constructive şi reconstrucţia vehiculelor rutiere sunt obligaţi să citească şi transmită către RAR informaţii legate de numărul de identifîcare/seria de şasiu şi valoarea indicaţiei odometrului din dotare pentru autovehiculul supus prestaţiei în cauza, indiferent de tipul acesteia.

De asemenea, și producătorii vehiculelor rutiere sau reprezentanții autorizați ai acestora trebuie să transmită către RAR informații legate de campaniile de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România, inițiate în cazul în care unul sau mai multe sisteme, echipamente, componente sau unități tehnice separate instalate pe vehiculul rutier prezintă un risc important pentru siguranța rutieră, sănătatea publică sau protecția mediului înconjurător, inclusiv informații cu privire la evoluția acestor campanii.

Trotinete electrice - Poliția locală va avea dreptul să îi amendeze pe conducători CITEȘTE ȘI Trotinete electrice - Poliția locală va avea dreptul să îi amendeze pe conducători

Aplicaţia informatică specifică va trebui realizată de către RAR în termen de un an de zile de la data intrării în vigoare a noii legi.

Ulterior, obligația prezentării unui certificat ”RAR Auto-Pass” valabil la înstrăinarea unui autoturism sa va aplica după încă 6 luni de la data limită de realizare a aplicației informatice de către RAR.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzare
automobil
document
obligatoriu
rar
pass
auto-pass
odometru