Cioloș: Măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni însumează în jur de 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB

Cioloș: Măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni însumează în jur de 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB
scris 1 nov 2016

Premierul Dacian Cioloș a declarat, marți, la Adevărul Live, că măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni legate de diferite creșteri salariale însumează peste 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB, un impact bugetar care poate duce fie la creșterea deficitului, fie la reducerea investițiilor.

”Din perspectivă bugetară, din ce-mi spunea doamna ministru de Finanțe, cu tot ce s-a votat în aceste ultime luni în pregătirea campaniei electorale, așa cum din păcate ne-a obișnuit, Parlamentul înainte de alegeri votează în toate direcțiile măriri de salarii fără calcule bugetare consistente. S-au cam adunat în jur de 9 miliarde de lei, deci peste un procent din PIB, care sunt împărțite în diferite direcții. Deci, pe de-o parte e un impact bugetar care înseamnă creșterea deficitului, ceea ce ar fi catastrofal pentru România, sau dacă nu și vrem să ținem limitele deficitului, (...) asta înseamnă reducerea investițiilor”, a declarat premierul Dacian Cioloș, conform News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El a precizat că aceste măriri procentuale de salarii pentru anumite categorii nu fac decât să crească și mai mult dezechilibrele între modul cum sunt tratați diferiți salariați și nu rezolvă problema salarizării.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Chiar dacă banii aceștia să zicem că ar fi necesar să se ducă în măriri de salarii, dar măririle astea procentuale nu fac decât să crească și mai mult dezechilibrele între modul cum sunt tratați diferiți salaraiați. Și noi asta am încercat să corectăm anul acesta, pentru că doar măriri procentuale nu rezolvă problema salarizării. Avem în continuare oameni care au aceeași formare porfesională, aceeași vechime, lucrează în aceleași instituții sau în instituții paralele, dar cu aceleași reponsabilități și care au salarii diferite. Măririle procentuale nu rezolvă aceste disfuncționalități pe care noi vrem să le corectăm printr-o lege a salarizării unitare coerentă. Cu aceste decizii, o lege a salarizării unitare nu va mai avea finanțare. pentru că banii se îpart din nou câte un pic la fiecare”, a arătat premierul.

Întrebat dacă statul își poate permite să suporte aceste măriri salariale, șeful Executivului a spus că, în cazul care vor trebui suportate, vor avea un impact asupra investițiilor în sănătate, educație, infrastructură și alte domenii, unde sunt necesare investiții.

Canada anunță ridicarea vizelor pentru români și bulgari începând cu decembrie 2017 CITEȘTE ȘI Canada anunță ridicarea vizelor pentru români și bulgari începând cu decembrie 2017

”Avem nevoie de investiții ca să facem locuri de muncă durabile. (...) Am făcut eforturi și noi anul acesta, dar am vrut să facem măriri de salarii cu cap, gândite. Măriri de salarii care să rezolve și probleme de disfuncționalități de tratament între diferite categorii din același sector, dar și care să ducă treptat la o creștere de venituri durabilă a salariaților respectivi”, a spus premierul.

Deputații comisiilor reunite de muncă și buget au aprobat, luni, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede mai multe majorări salariale pentru angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, persoanele din învățământ precum și sporurile medicilor, deși ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, și reprezentantul Ministerului de Finanțe nu au fost de acord cu aceste majorări.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat, luni seară, că majorările salariale adopate în Comisiile de muncă și buget din Camera Depuților la Legea de adoptare a OUG 20/2016 au doar ”o miză electorală”, precizând că sunt doar ”pomeni electorale care sunt promise fără niciun fel de resurse bugetare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
dacian ciolos
pib