Retailerul francez Auchan și-a propus ca, până în 2030, să-și reducă emisiile de carbon cu 40%. Obiectivele sustenabile ale companiei nu se opresc însă aici și nici investițiile alocate în această direcție.
„Noi avem ca obiectiv energie și refrigeratele, practic să le reducem până în 2030 din punct de vedere emisii cu 40%. Asta înseamnă un efort masiv, pe care îl pot vedea clienții noștri în magazine prin schimbarea majorității lanțurilor de frig. Vorbim și de achiziții de energie verde, pe care deja am început-o anul trecut”, spune, la Maratonul Economia Sustenabilă, organizat de PROFIT NEWS TV, Corina Dospinoiu, director Sustenabilitate Auchan România, adăugând că în 2023 Auchan și-a înființat și propria companie de energie, Auchan Renewable Energy, iar începând de anul acesta va începe să achiziționeze energie verde din piață.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ACUE, Auchan, Borsec - Romaqua Group, Hidroelectrica, Liberty, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz
Totodată, Auchan România are în implementare și un proiect de panouri fotovoltaice.
„Instalăm panouri solare pe 16 magazine. Ne dorim să avem o capacitate de 10.000 de MW. În prezent avem deja 2 magazine funcționale la Brașov, alte 4 magazine sunt deja instalate și urmează să fie funcționale, iar până la final de an sperăm ca toate cele 16 magazine să fie funcționale. Asta înseamnă o capacitate de 20% a consumului de energie pentru aceste magazine care va fi acoperit practic din această producție de energie regenerabilă și energie verde achiziționată”, spune aceasta.
Obiectivul din spatele acestor decizii ale companiei, continuă ea, sunt de a reduce emisiile, ceea ce va avea un impact pozitiv și asupra cetățenilor țării.
„Sustenabilitatea, chiar dacă necesită investiții inițiale, vine la pachet și cu o serie de avantaje economice, care pentru noi au fost extrem de semnificative în ultimii 2 ani, motiv pentru care ne-a permis foarte mult să investim în prețuri și, astfel, să oferim niște prețuri mai reduse consumatorilor”, precizează Corina Dospinoiu.
Auchan România este și primul retailer care a intrat în hora reciclării, încă de dinainte ca Sistemul de Garanție-Returnare să fie implementat la nivel național.
„Noi am intrat în hora reciclării înainte ca aceasta să fie oficială pentru că am înțeles că avem o miză extrem de importantă, aceea de a sprijini consumatorii să se obișnuiască cu acest nou proces. De la implementarea oficială - 30 noiembrie - vedem că apar din ce în ce mai multe ambalaje în piață cu logo.
Dar încă mai sunt și ambalaje în piață fără logo. Probabil că va mai dura o perioadă până când acestea vor fi comercializate cu logo. Noi preluăm în continuare și aceste ambalaje fără logo în anumite magazine, astfel încât să reducem cât mai mult posibil poluarea”, mai spune aceasta, adăugând că Sistemul de Garanție-Returnare este extrem de necesar pentru economia României, dar și pentru mediul înconjurător, tot mai poluat.