China a introdus restricții la exporturile a două metale utilizate pentru fabricarea de semiconductori și alte echipamente electronice, o decizie care cel mai probabil va majora costurile pentru producătorii de hardware și va înrăutăți tensiunile geopolitice în cursa pentru dezvoltarea de tehnologie avansată, transmite Bloomberg.
Exporturile de galiu și germaniu vor fi supuse unor controale începând cu data de 1 august 2023, a anunțat luni Ministerul chinez al Comerțului. Potrivit acestuia, introducerea acestor măsuri este în beneficiul securității naționale și intereselor naționale ale Chinei, scrie Agerpres.
China este cel mai mare producător mondial pentru 20 de metale rare, inclusiv galiu și germaniu. De asemenea, China este o mare putere în rafinarea și procesarea metalelor rare. Galiul și germaniul sunt utilizate într-o gamă largă de produse precum panouri fotovoltaice, ochelari cu vedere nocturnă și cipuri pentru computere.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului chinez al Comerțului, exportatorii de galiu și germaniu vor trebui să ceară o licență de export de la Ministerul Comerțului dacă vor să înceapă sau să continue să scoată din țară cele două metale. Firmele vor trebui să prezinte informații detaliate cu privire la cine sunt cumpărătorii externi și la ce vor folosi cele două metale rare. În plus, este posibil să fie nevoie și de aprobare de la Consiliul de Stat.
Această decizie a Beijingului este ultima evoluție într-o dispută globală pentru controlul unor tehnologii vitale pentru capabilitățile industriale și militare, fiind posibil să fie văzută ca o înrăutățire a relațiilor dintre China și rivalii săi strategici, precum SUA.
Săptămâna trecută, guvernul Țărilor de Jos a anunțat noi reguli care restricționează exportul anumitor echipamente utilizate la producția de semiconductori de ultimă generație, o decizie care vine în urma presiunilor exercitate de SUA asupra aliaților săi pentru a limita vânzările de tehnologie de vârf către China. Noile reguli, care vor obliga companiile care produc echipamente utilizate la fabricarea de cipuri să solicite o autorizație înainte de a putea exporta, ar urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2023.
CITEȘTE ȘI BNP Paribas negociază preluarea clienților Orange Bank din Europa. Anterior, operatorul lua în calcul extinderea diviziei bancare în RomâniaÎn luna octombrie a anului trecut, SUA au introdus restricții la export pentru echipamentele de fabricare a cipurilor realizate de firme americane precum Lam Research și Applied Materials și destinate Chinei și, de asemenea, a făcut presiuni asupra altor țări care produc echipamente similare să adopte și ele restricții.
China a criticat decizia autorităților americane, care se înscrie într-o escaladare a tensiunilor comerciale între primele două economii ale lumii.