Guvernul Ungariei va discuta din nou despre prețurile carburanților, în ciuda scăderilor recente. Executivul a cerut ca prețurile să fie aduse la media din regiune

Guvernul Ungariei va discuta din nou despre prețurile carburanților, în ciuda scăderilor recente. Executivul a cerut ca prețurile să fie aduse la media din regiune
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2024

Cabinetul premierului ungar Viktor Orban va discuta din nou despre prețurile la carburanți, în pofida unei scăderi recente a prețurilor, determinată de presiunile guvernului asupra comercianților pentru a alinia prețurile la nivelurile din alte părți ale regiunii, a declarat ministrul economiei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Guvernul lui Orban a eliminat un plafon al prețurilor la carburanți în decembrie 2022, după ce lipsa importurilor și cumpărarea determinată de panică au dus la penurie, dar la începutul acestui an a evocat posibilitatea unei noi intervenții dacă prețurile la carburanți vor depăși media central-europeană, scrie G4Media.ro.

TikTok dă în judecată Guvernul SUA. ”O încălcare fără precedent” a Primului Amendament. Mesaj anterior - \ CITEȘTE ȘI TikTok dă în judecată Guvernul SUA. ”O încălcare fără precedent” a Primului Amendament. Mesaj anterior - "Nu vă faceți griji, că nu plecăm nicăieri!"

Acțiunile grupului energetic ungar MOL au scăzut cu aproximativ 1% de când guvernul a lansat pentru prima dată ideea unei intervenții pe piața carburanților luna trecută, subperformând indicelui de referință de la Budapesta, care a atins un nivel record în această săptămână.

Directorul general al MOL, Zsolt Hernadi, a declarat că este îngrijorat de faptul că intervenția statului ar putea afecta planurile companiei, reluând îngrijorările exprimate de investitorii germani cu privire la intervenția tot mai mare a guvernului într-un sondaj realizat luna trecută.

Guvernul lui Orban, care a înregistrat anul trecut cea mai mare  creștere a inflației din Uniunea Europeană, le-a dat comercianților de carburanți două săptămâni, la jumătatea lunii aprilie, pentru a reduce prețurile până la media central-europeană sau pentru a se confrunta cu intervenția guvernului.

„Am redus substanțial prețurile la motorină și benzină atât pe segmentul angro, cât și pe cel cu amănuntul”, a declarat marți site-ul index.hu, citându-l pe ministrul economiei Marton Nagy.

„Dar guvernul va discuta din nou problema miercuri”, a mai spus Nagy, care a adăugat că cabinetul lui Viktor Orban a încercat să lupte pentru a reduce prețurile la carburanți în încercarea de a atenua costurile resimțite în rândul gospodăriilor afectate de creșterea inflației de anul trecut.

„Vom proteja populația cu toate forțele noastre de prețurile ridicate ale carburanților în timp de război”, a declarat Nagy, care va susține miercuri o conferință de presă privind deciziile guvernului referitoare la prețurile carburanților, a relatat site-ul de afaceri portfolio.hu, citând o invitație la eveniment.

Marjele de preț la carburanți s-au lărgit de când s-a renunțat la plafonarea prețurilor în Ungaria, a declarat banca centrală luna trecută, depășind nu doar nivelurile anterioare, ci și nivelurile medii înregistrate în alte părți din Europa Centrală.

Viceguvernatorul Barnabas Virag a declarat că, în opinia sa, este justificată orice intervenție care „mișcă piața spre o scădere durabilă și sustenabilă a acestor marje, plasând prețurile carburanților pe o traiectorie durabilă și sustenabilă de scădere”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
benzina
motorina