Sondaj: Americanii se pregătesc pentru o nouă serie de costuri mai mari ale locuințelor

Sondaj: Americanii se pregătesc pentru o nouă serie de costuri mai mari ale locuințelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2024

Americanii se pregătesc pentru o nouă serie de costuri mai mari ale locuințelor, pe fondul așteptărilor crescânde ale chiriașilor că nu vor putea să cumpere vreodată o casă, a anunțat luni Rezerva Federală din New York, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Ca parte a celui mai recent sondaj privind așteptările consumatorilor, banca centrală regională a constatat că respondenții au observat la începutul anului creșteri mai mari pe termen scurt atât pentru chirie, cât și pentru prețurile locuințelor, deși anticipează o oarecare temperare pe termen lung pentru prețurile caselor, scrie News.ro.

Case de până la 150.000 de dolari în Bali. ”Garantează un randament de trei ori mai mare decât Dubaiul.” CITEȘTE ȘI Case de până la 150.000 de dolari în Bali. ”Garantează un randament de trei ori mai mare decât Dubaiul.”

De asemenea, gospodăriile nu văd nicio atenuare a costurilor împrumuturilor pentru locuințe și, de fapt, se pregătesc pentru cele mai ridicate niveluri ale ratelor ipotecare, într-un sondaj care este realizat din 2014.

Fed din New York a spus că, în februarie, respondenții au anticipat că prețurile locuințelor vor crește cu 5,1% pe an de acum înainte, față de ritmul de 2,6% anticipat cu un an în urmă.

Dar peste cinci ani, respondenții văd că prețurile locuințelor vor crește cu 2,7%, de la 2,8% în sondajul de anul trecut.

În ceea ce privește închirierea, respondenții consideră că, în decurs de un an, costurile vor crește cu 9,7%, a doua cea mai mare valoare din istoria sondajului, de la 8,2% în sondajul realizat în februarie 2023.

Peste cinci ani, respondenții estimează că creșterea chiriei ”va stagna în esență", a declarat Fed New York, la 5,1%.

Raportul a constatat că respondenții au încă o perspectivă ”foarte pozitivă” asupra locuințelor ca investiție. De asemenea, se așteaptă ca ratele ipotecare, deja ridicate, să crească.

Respondenții prevăd că rata medie a creditului ipotecar va fi peste un an de 8,7% și va fi la 9,7% în trei ani, ambele citiri fiind la niveluri record.

Pe 2 mai, agenția de credite pentru locuințe Fannie Mae a declarat că dobânda ipotecară fixă medie, pe 30 de ani, era de 7,22%, cu mult peste nivelurile de sub 3% disponibile cu doar câțiva ani în urmă.

Polonia finanțează funcționarea a 20.000 de terminale Starlink în Ucraina CITEȘTE ȘI Polonia finanțează funcționarea a 20.000 de terminale Starlink în Ucraina

Chiriașii, însă, își pierd speranța de a avea vreodată o casă. Raportul a constatat un nivel scăzut record al respondenților care consideră că există șanse bune de a cumpăra o casă la un moment dat în viitor.

Raportul Fed New York sugerează că banca centrală a Statelor Unite s-ar putea confrunta cu noi provocări pentru ca inflația să scadă la ținta de 2%, costul estimat al locuințelor fiind în continuare în creștere puternică.

viewscnt
Afla mai multe despre
case
sua
pret