Indicele BET de la BVB câștigă un procent. Tranzacții de 10 milioane lei cu acțiuni ale Băncii Transilvania

Indicele BET de la BVB câștigă un procent. Tranzacții de 10 milioane lei cu acțiuni ale Băncii Transilvania

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 mai 2024

Bursa și-a regăsit traiectoria de creștere, însă pe volume foarte mici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Investitorii din piețele financiare internaționale au găsit forța pentru a se regrupa după puseul de vânzare din zona de tranzacționare After-Hours a zilei de marți de pe bursa americană. Indicii au fost pe un impuls de revenire, inclusiv cei din Europa unde a fost o zi de pauză de 1 mai.

Este contextul în care BVB și-a găsit parcursul ascendent, cu un avans de 0,75% al indicelui compozit BET-XT și o creștere de 0,94% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 17.220,62 de puncte are cale liberă, din punct de vedere tehnic, pentru atacarea maximelor, după testarea la sfârșitul lunii trecute a mediei mobile exponențiale (EMA21), suport dinamic având credibilitate în trendul pozitiv.

Indicele BET de la BVB câștigă un procent. Tranzacții de 10 milioane lei cu acțiuni ale Băncii Transilvania

Nu este o mișcare însopțită de volume. Într-o sesiune intercalată între o zi cu ședința suspendată cu ocazia Sărbătorii de 1 Mai și o minivacanță de 4 zile cu ocazia Sărbătorii de paști, bursa nu a avut „la butoane” toți jucătorii. Astfel, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 32,82 milioane lei (6,59 milioane euro), asigurat în proporție de aproape o treime de transferurile în valoare de 10,09 milioane lei realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au avut un salt de 1,94%, până la prețul de 28,95 lei/acțiune.

Life is Hard plasează obligațiuni corporative în valoare de 10 milioane lei CITEȘTE ȘI Life is Hard plasează obligațiuni corporative în valoare de 10 milioane lei

Acestea au fost urmate, cu schimburi însumând 4,39 milioane lei, de titlurile Hidroelectrica (H2O) care au alunecat cu 0,07% sub referință, până la prețul de 134,60 lei/acțiune, care conferă producătorului de energie hidro o capitalizare bursieră de 60,54 miliarde lei (12,16 miliarde euro).

La același capitol de energie al cărui indice BET-NG a câștigat 0,64%, acțiunile cu lichiditate relevantă au avut închideri divergente: +2,17%, până la prețul de 0,7060 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au adunat tranzacții de 3,66 milioane lei, -0,10%, până la prețul de 49,15 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au cumulat volume echivalente cu 2,74 milioane lei, și -0,57%, până la prețul de 52,20 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), care au întrunit o activitate de 1,48 milioane lei.

DECIZIE Câți bani pleacă în Austria din profitul Raiffeisen Bank România CITEȘTE ȘI DECIZIE Câți bani pleacă în Austria din profitul Raiffeisen Bank România

Pe segmentul financiar, în condițiile unui rulaj de 2,28 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,48%, până la prețul de 0,5195 lei/acțiune, nivel la care dividendul brut de 0,06 lei/acțiune aprobat la începutul acestei săptămâni oferă acționarilor un randament net de 10,63%.

Impulsul pe acest emitent nu a fost în măsură să împiedice declinul de 0,35% al indicelui fondurilor alternative de investiții BET-FI, care a închis la nivelul de 60.122,56 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
hidroelectrica
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica