Creștere a acțiunilor producătorilor francezi de coniac, după ce președintele Macron a sugerat o posibilă reducere a tensiunilor UE cu China

Creștere a acțiunilor producătorilor francezi de coniac, după ce președintele Macron a sugerat o posibilă reducere a tensiunilor UE cu China
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2024

Acțiunile mai multor producători francezi de coniac au crescut, după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a sugerat că tensiunile comerciale dintre China și Uniunea Europeană, care ar putea afecta producătorii de băuturi, s-ar putea reduce, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Acțiunile a doi dintre cei mai mari producători de coniac din Franța, Pernod Ricard și Remy Cointreau, au crescut cu 2,7% și, respectiv, 7,6%.

GRAFICE România a devenit exportator net de gaze: exporturile către Ungaria depășesc importurile via Bulgaria CITEȘTE ȘI GRAFICE România a devenit exportator net de gaze: exporturile către Ungaria depășesc importurile via Bulgaria

Remy Cointreau a refuzat să comenteze, în timp ce Pernod Ricard nu a răspuns imediat solicitării de comentarii a CNBC.

Macron a abordat disputa comercială în curs de desfășurare cu președintele chinez Xi Jinping și i-a dăruit o sticlă de coniac francez de top, care se vinde cu amănuntul la peste 3.200 de dolari, scrie News.ro

Xi vizitează în prezent Europa și se întâlnește cu lideri de pe continent.

Îi mulțumesc președintelui pentru atitudinea deschisă cu privire la măsurile provizorii privind coniacul și pentru dorința sa de a nu le pune în aplicare”, a spus Macron într-o conferință de presă de luni.

La începutul acestui an, China a lansat o anchetă antidumping asupra producătorilor de brandy și coniac din UE, ceea ce ar putea duce la impunerea de tarife la importurile de băuturi spirtoase. Ministerul Comerțului al Chinei a declarat la acea vreme că a primit cererea de anchetă din partea Asociației Chinei a Industriei Lichiorului în numele industriei autohtone a coniacului, potrivit unui comunicat tradus de CNBC prin Google Translate.

Lansarea investigației a fost văzută pe scară largă ca o așa-numită mișcare ”de retorsiune” de către China. A venit la doar câteva luni după ce UE a început o investigație similară cu privire la potențialul dumping al producătorilor chinezi de vehicule electrice.

Dumpingul poate fi definit ca o practică prin care companiile străine vând produse la un preț mai mic în străinătate decât pe plan intern, punând astfel presiune asupra producătorilor și piețelor de pe plan local.

Disney+ reconfirmă - începe să blocheze partajarea conturilor CITEȘTE ȘI Disney+ reconfirmă - începe să blocheze partajarea conturilor

China a negat o legătură între cele două anchete, a informat Reuters luna trecută, citând o sursă anonimă de la Ministerul de Finanțe francez.

Anunțul anterior referitor la investigația din China a afectat acțiunile Pernod Ricard și Remy Cointreau, care au coborât la minime ale mai multor ani, de la care încă nu și-au revenit.

Înainte de întâlnirea dintre Macron și Xi, Biroul National Interprofessionnel du Cognac (BNIC), care reprezintă industria franceză a coniacului, a cerut liderilor să ajungă la un acord cu privire la această problemă.

Tarifele suplimentare ”ar fi extrem de dăunătoare pentru o întreagă regiune a cărei economie și activitate agricolă se bazează pe vânzările de coniac”, a spus instituția.

Peste 95% din brandy-ul european care este exportat în China provine din regiunile franceze Cognac și Armagnac, a adăugat acesta.

”Am luat act de declarațiile făcute la finalul întâlnirii dintre cei doi președinți. Încă nu le analizăm domeniul real și așteptăm confirmarea că producătorii de coniac nu vor fi supuși unor taxe suplimentare pe piața chineză nici imediat, nici în lunile următoare”, a declarat marți un purtător de cuvânt al BNIC pentru CNBC.

Potrivit datelor BNIC, 32 de milioane de sticle de coniac au fost exportate din Franța în China în 2023, pe locul doi după SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
coniac
franta