Opinii

  • Opinii: În loc să ridicăm ziduri, ar trebui să construim poduri
    Opinii: În loc să ridicăm ziduri, ar trebui să construim poduri
    ieri, 07:15

    Una dintre cele mai puternice metafore folosite de jurnalistul Tim Marshall în volumul "Epoca Zidurilor" este aceea că zidurile nu sunt doar structuri fizice, ci mai ales simboluri ale divizării umane și ale segregării sociale; sunt expresii ale fricii, ignoranței, intoleranței și lipsurilor noastre

  • Opinii: Cu comparațiile la psihiatru
    Opinii: Cu comparațiile la psihiatru
    duminică, 09:40

    Prima vizită în Paris mi s-a întâmplat acum 35 de ani, imediat după Revoluție. Ca orice om nedus la biserică, mă minunam copilărește de tot acest Occident prăvălit peste mine.

  • Opinii: Lenea e cucoană mare, dar la categoria muscă
    Opinii: Lenea e cucoană mare, dar la categoria muscă
    1 mai 2024

    Probabil că următoarele generații de politicieni și analiști vor folosi cele întâmplate în alegerile pentru Primăria Bucureștiului, din primăvara lui ’24, ca lecție de cum se ratează niște alegeri și niște oportunități. Cum se ratează tot. Mărturisesc că de vreo 25 de ani nu am văzut așa ceva, numai că, pe atunci (mă refer la Primărie), lucrurile nu erau încă „așezate”, partidele de tot soiul brehăneau bete și năuce, iar oamenii politici încă nu-și dăduseră măsura și nici nu erau tot atât de cunoscuți, ca acum. Ceea ce vreau să discut aici nu are treabă cu orientarea politică, nici cu ideologia, nici cu societatea românească. Am zis de nenumărate ori că, fără bețele în roate ale politicii românești, România s-ar fi aflat azi între primele zece țări europene. Societatea va trece și peste asta, cum a trecut de nenumărate ori de-a lungul istoriei. Dar să ne întoarcem la oile noastre.

  • Opinii: Bucureștiul are nevoie de propria “declarație de la Anvers”
    Opinii: Bucureștiul are nevoie de propria “declarație de la Anvers”
    25 apr 2024

    La București este în curs de elaborare strategia energetică a României, un document programatic care ar trebui să guverneze modul în care se va produce întreaga transformare economică datorată tranziției energetice, sau cauzată, după caz, de aceasta. Dar zgomotul electoral de la București acoperă cu totul munca și abordările strategice de importanță majoră pentru următoarele decade

  • Opinii: Lecții strategice de politică și business dinspre Germania și SUA
    Opinii: Lecții strategice de politică și business dinspre Germania și SUA
    24 apr 2024

    Tot vorbim de partenerii strategici, în zona de securitate și economie dar ce învățăm de la ei? Let’s walk the talk, cum ar spune principalul partener. Vedem în ultima perioadă un narativ care prinde tot mai multă tracțiune, cel despre declinul Vestului și în special al SUA și Germaniei, ca principali exponenți.

  • Opinii: Care este relația dintre nivelul de încredere perceput emoțional de angajați și starea de bine în cadrul organizațiilor?
    Opinii: Care este relația dintre nivelul de încredere perceput emoțional de angajați și starea de bine în cadrul organizațiilor?
    11 apr 2024

    “Cel mai important capital al organizației noastre sunt angajații noștri”Ați auzit mantra asta?

  • Opinii: Viitorul energiei depinde și de reinventarea rapidă a forței de muncă
    Opinii: Viitorul energiei depinde și de reinventarea rapidă a forței de muncă
    8 apr 2024

    Era tranziției energetice e aici. Și în mijlocul peisajului în plină schimbare, industria țițeiului și gazelor naturale își asumă o serie de provocări majore legate de gestionarea resurselor umane și de asigurarea continuității forței de muncă calificate. Transformările economice și evoluția radicală a sectorului energetic au provocat o reevaluare profundă a modului în care sectorul se adaptează la noile realități ale pieței și la cerințele tot mai stringente în ceea ce privește durabilitatea și reducerea emisiilor de carbon.

  • Opinii: De ce vedem lumea diferit?
    Opinii: De ce vedem lumea diferit?
    31 mar 2024

    Asta e o întrebare veche de când lumea. De ce nu sunt toți oamenii la fel, de ce nu putem trăi în pace, fără invidii, fără violență, fără teamă? De ce nu putem fi fericiți etc.? Și lista ar putea continua cu acele întrebări celebrissime care, cel puțin pe mine, mă fac să râd: ce e omul, de unde vine, încotro se-ndreaptă?

  • Opinii: Leadershit și Marea Harababură Mondială
    Opinii: Leadershit și Marea Harababură Mondială
    29 mar 2024

    Bulă se plimba cu soția personală prin centrul Bucureștiului, când o mașină cu numere de UK (condusă de un englez – sîc !) se oprește lângă familia starului de Dâmbovița întrebându-l: „Do you speak English?” iar Bulă răspunde într-o românească pedantă „â-â”.