Anthropic lansează Claude, un concurent al ChatGPT, în Europa

Anthropic lansează Claude, un concurent al ChatGPT, în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2024

Anthropic a anunțat lansarea în Europa a lui Claude 3, noua sa serie de modele de inteligență artificială (AI) generativă, care au fost deja implementate în Statele Unite de la lansarea lor în martie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Utilizatorii europeni vor avea acces la claude.ai, versiunea web a asistentului de inteligență artificială, la aplicația mobilă (pe dispozitivele Apple) și, pentru întreprinderi, la planul „Claude Team”, cu acces securizat la capacitățile diferitelor modele, pentru 28 de euro pe lună și pe angajat, potrivit Le Figaro.

Comisia Europeană înăsprește regulile pentru Booking și deschide o investigație de piață privind X CITEȘTE ȘI Comisia Europeană înăsprește regulile pentru Booking și deschide o investigație de piață privind X

Anthropic, un concurent al OpenAI – care a dezvăluit luni o nouă versiune a ChatGPT – a lansat Claude 3 în martie. Acesta include trei modele de putere graduală, Haiku, Sonnet și Opus. „Opus este modelul nostru cel mai inteligent, cu cele mai bune performanțe de pe piață pentru sarcini foarte complexe”, a precizat compania californiană.

Succesul ChatGPT de la sfârșitul anului 2022 a lansat revoluția inteligenței artificiale generative, care permite mașinilor să înțeleagă și să producă texte, imagini, sunete, linii de cod etc., pe baza unei simple interogări în limbajul comun. Fondată de foști angajați ai OpenAI, Anthropic încearcă să se distingă de concurenții săi prin instituirea unor garanții mai stricte pentru această tehnologie care entuziasmează și îngrijorează în același timp. Această abordare îl făcuse pe Claude mai puțin impresionant decât ChatGPT. Dar, în martie, start-up-ul a declarat că a reușit să ocolească acest obstacol fără a-și sacrifica valorile, scrie G4Media.ro.

Claude nu produce imagini, spre deosebire de ChatGPT

„Opus ne arată limitele extreme a ceea ce este posibil cu ajutorul inteligenței artificiale generative”, a declarat compania, referindu-se la o „înțelegere comparabilă cu cea a unei ființe umane”. Cu Claude 3, interfața permite utilizatorilor să furnizeze modelului imagini și documente pentru interogările lor, dar nu produce încă imagini, spre deosebire de ChatGPT. „Claude oferă utilizatorilor controlul și le oferă posibilitatea de a-și crea, reproduce și îmbogăți cu ușurință ideile atât la locul de muncă, cât și în viața de zi cu zi”, a declarat Dario Amodei, CEO și cofondator al Anthropic, citat într-un comunicat de presă.

„Milioane de oameni din întreaga lume folosesc deja Claude pentru a dezvolta procese științifice, pentru a îmbunătăți serviciile pentru clienți sau pentru a-și îmbunătăți textele. Abia aștept să văd ce vor putea crea oamenii și companiile europene cu Claude”, a adăugat el. Compania subliniază că Claude are un „nivel solid de înțelegere și exprimare” în franceză, germană, spaniolă, italiană și alte limbi europene.API-ul său (platforma pentru dezvoltatori) este deja accesibil în Europa de la începutul anului.

Start-up-ul din San Francisco a strâns cel puțin 7 miliarde de dolari din 2021, majoritatea în 2023, datorită unor investitori precum Google, Salesforce și mai ales Amazon.

viewscnt
Afla mai multe despre
anthropic
claude
chatgpt