Indicele BET sare cu 1% și atinge un nou maxim istoric

Indicele BET sare cu 1% și atinge un nou maxim istoric

Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 mai 2024

Într-o sesiune cu lichiditate bună, bursa românească urcă pe noi valori-record.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

După ce a avut dificultăți în se contecta la accelerarea piețelor dezvoltate de acțiuni din Occident, Bursa de Valori București a încheiat săptămâna cu o ședință de aprecieri consistente, pe fondul unui interes sporit. Rulajul pieței de acțiuni nu numai că a fost ridicat, de 64,52 milioane lei (12,97 milioane euro), dar a fost și bine distribuit pe mai mulți emitenți.

Tonul a fost dat de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au câștigat 0,17%, până la un nou maxim, de 30,10 lei/acțiune, pe cele mai marei tranzacții ale zilei, de 15,29 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 010%, până la prețul de 20,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,27 milioane lei, în a 2-a zi după ajustarea ex-dividend.

AROBS Transilvania – profit net drastic diminuat la T1 CITEȘTE ȘI AROBS Transilvania – profit net drastic diminuat la T1

Amplitudinea mișcărilor a fost importantă pe acțiunile companiilor care activeazhă pe piața gazelor naturale: +0,44%, până la prețul de 0,6830 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au adunat transferuri de 4,59 milioane lei, +2,41%, până la prețul de 54,00 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au întrunit o activitate de 2,28 milioane lei, și +5,53%, până la prețul de 21,00 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN), ce au cumulat volume echivalente cu 1,96 milioane lei.

Sunt mișcările pieței care au tras în sus nu numai indicele energetic BET-NG, care a câștigat 1,07%, dar și piața în ansamblul ei, cu o creștere de 1,00% a indicelui reprezentativ BET care a închis sesiunea pe un nou maxim istoric de 17.362,79 de puncte.

Indicele BET sare cu 1% și atinge un nou maxim istoric

Au supraperformat pieței titlurile Digi Communications (DIGI), care au avut un salt de 7,05%, până la prețul de 63,80 lei/acțiune, pe un rulaj de 4,80 milioane lei, dar și titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife (M), care s-au apreciat cu 3,56%, până la prețul de 4,36 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,49 milioane lei.

Pe a 2-a activitate a zilei, de 8,20 milioane lei, titlurile Hidroelectrica (H2O) au avansat cu 0,07%, până la prețul de 134,40 lei/acțiune. Cu influență decisivă pentru aprecierea de 0,72%, până la nivelul de 59.256,97 de puncte, a indicelui financiar BET-FI, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au recuperat 0,80% după ajustarea ex-dividend, închizând la prețul de 0,4766 lei/acțiune, o sesiune în care au cumulat schimburi de 1,87 milioane lei.

AAGES Târgu Mureș își majorează veniturile trimestriale cu aproape o treime CITEȘTE ȘI AAGES Târgu Mureș își majorează veniturile trimestriale cu aproape o treime

Dincolo de aceste acțiuni cu lichiditate consistentă și mișcări importante ale prețurilor, reperul unor volume echivalente cu 1 milion de lei a mai fost depășit pe alte 6 simboluri, incluzând aici un transfer de tip deal cu acțiuni BRK Financial Group (BRK) și titlurile companiei aviatice germane Lufthansa (LHA), listate la categoria acțiunilor internaționale.

Ceilalți au fost emitenți din România, ale căror acțiuni au avut evoluții poreponderent pozitive: +1,74%, până la prețul de 14,00 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), +1,53%, până la prețul de 1,3250 lei/acțiune, pentru titlurile Evergent Investments (EVER), staționare la prețul de 24,25 lei/acțiune, pentru titlurile Transport Trade Services (TTS) și +0,73%, până la prețul de 48,50 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica