Nuclearelectrica a încercat să vândă energie cu furnizare în 2025 către Transelectrica la vechiul preț reglementat. PPC a achiziționat toată energia nucleară licitată marți pentru 2024

Nuclearelectrica a încercat să vândă energie cu furnizare în 2025 către Transelectrica la vechiul preț reglementat. PPC a achiziționat toată energia nucleară licitată marți pentru 2024
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 24 apr 2024

Nuclearelectrica, deținută majoritar de statul român, a scos marți la vânzare 43,8 GWh cu livrare în bandă pe întreg anul viitor la un preț cu 50 de lei peste cel reglementat, de 400 lei/MWh, nereușind să o vândă însă. Singurul ofertant a fost o altă companie la care statul român este acționar, operatorul de transport Transelectrica, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Prețul oferit de Transelectrica a fost de 390 de lei/MWh, cu 10 lei/MWh sub cel reglementat, care, mai nou, a devenit opțional și reprezintă mai degrabă un semnal de preț transmis în piață, și cu 60 de lei/MWh sub prețul solicitat de vânzător.

Pentru anul curent, în schimb, Nucleaelectrica a vândut toată cantitatea de energie scoasă la licitație, la prețuri situate peste cel reglementat și către același cumpărător, grupul elen PPC, care a preluat recent activele din România grupul italian Enel.

 CONFIRMARE JT Grup Oil, controlat de un fost șef ALDE, își pregătește venirea la bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE JT Grup Oil, controlat de un fost șef ALDE, își pregătește venirea la bursă

Două licitații de 44,1 GWh cu furnizare în a doua jumătate a acestui an au fost câștigate de una din companiile de funrizare ale grupului elen, PPC Furnizare SA, la un preț de 416,54 lei/MWh. Puterea pe interval de decontare ofertată a fost de 10 MW.

Alte două licitații de 22,085 GWh au fost câștigate de cealaltă companie de furnizare a grupului elen, PPC Energie Muntenia SA, la un preț de 414,04 lei/MWh. Puterea pe interval de decontare ofertată a fost de 5 MW.

La toate licitațiile care au avut ca obiect energia scoasă la vânzare de Nuclearelectrica au mai participat alte 2 companii, Electrica Furnizare SA și Energy Distribution Service SRL, care au oferit însă prețuri sub cel dăruit de greci.

CONFIRMARE România, obligată la despăgubiri de peste 42 milioane euro plus dobânzi către ″regenerabili″, de aceeași instituție la care a câștigat procesul Roșia Montană CITEȘTE ȘI CONFIRMARE România, obligată la despăgubiri de peste 42 milioane euro plus dobânzi către ″regenerabili″, de aceeași instituție la care a câștigat procesul Roșia Montană

La rândul său, Municipiul Iași a vândut 3,124 GWh cu furnizare în luna mai la un preț mult mai redus, cu o pătrime sub cel reglementat, de 295,5 lei/MWh.

În luna mai este de așteptat ca producția de energie regenerabilă, eoliană și solară, să fie ridicată ceea ce va pune o presiune descendentă pe prețurile de pe piețele spot.

România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina în regim de urgență CITEȘTE ȘI România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina în regim de urgență

Toate licitațiile au avut loc pe piața centralizată a contractelor bilaterale de energie electrică, operată de OPCOM, al cărei acționar majoritar este Transelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
vanzare
2025
nuclearelectrica
transelectrica
ppc
electrica