Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale și sancțiuni pentru nerespectarea unor norme

Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale și sancțiuni pentru nerespectarea unor norme

Inquam Photos

Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2024

Eurodeputații au dat undă verde unei revizuiri a politicii agricole comune (PAC) pentru a ușura sarcina administrativă pentru fermierii din UE. Potrivit acestei reviziuri, „condiționalitățile” de mediu revizuite pot fi deja utilizate pentru a solicita sprijin din partea UE în 2024.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Vor fi mai multe derogări de la unele standarde PAC sunt posibile în cazul unor condiții meteorologice extreme, iar fermele mai mici vor fi exceptate de la controale și sancțiuni pentru nerespectarea unor norme. În urma aprobării de către Consiliu UE, legea va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și va intra imediat în vigoare. Fermierilor li se va permite deja să aplice „condiționalitățile” de mediu revizuite pentru cererile lor de sprijin financiar din partea UE în 2024, arată news.ro.

ULTIMA ORĂ Ciolacu confirmă Profit.ro - Damen a dat România în judecată. Mesajul premierului către olandezi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ciolacu confirmă Profit.ro - Damen a dat România în judecată. Mesajul premierului către olandezi

ParlamentulEuropean a aprobat o revizuire a Regulamentului privind planurile strategice PAC și a Regulamentului orizontal PAC cu 425 voturi „pentru”, 130 „împotrivă” și 33 abțineri.

Eurodeputații au adoptat proiectul de lege cu modificările tehnice propuse de Consiliu UE și aprobate de Comisia Europeană pentru agricultură a Parlamentului European la 15 aprilie 2024, conform comunicatului de presă al instituției.

Bucureștiul și-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Orașelor în 2025 CITEȘTE ȘI Bucureștiul și-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Orașelor în 2025

Regulamentul trebuie acum aprobat și de Consiliu. Președinția belgiană a Consiliului a informat Parlamentul că, în cazul în care eurodeputații aprobă propunerea în forma convenită de Comisia specială pentru agricultură a Consiliului, Consiliul va adopta același text.

În urma aprobării de către Consiliu UE, legea va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și va intra imediat în vigoare. Fermierilor li se va permite deja să aplice „condiționalitățile” de mediu revizuite pentru cererile lor de sprijin financiar din partea UE în 2024.
Revizuirea PAC modifică normele pentru trei condiționalități de mediu pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a primi finanțare. Aceasta oferă, de asemenea, mai multă flexibilitate țărilor UE pentru a acorda derogări de la standardele PAC dacă există probleme legate de aplicarea lor și probleme cauzate de condiții meteorologice extreme. Fermele mici cu o suprafață mai mică de zece hectare ar fi exceptate de la controale și sancțiuni dacă nu respectă anumite norme PAC.

Un număr unic la dispoziția bucureștenilor CITEȘTE ȘI Un număr unic la dispoziția bucureștenilor

Pentru a accelera adoptarea măsurilor, Parlamentul a convenit să trateze dosarul în așa-numita sa procedură de urgență, mai arată sursa citată.

Parlamentul a decis să nu se opună propunerii Comisiei de completare a pachetului de simplificare a PAC. Conform textului, statele membre vor avea o mai mare flexibilitate atunci când aplică o altă condiție PAC: cerința de a menține proporția dintre pășunile permanente și suprafața agricolă peste 5% în comparație cu 2018 (GAEC 1).

viewscnt
Afla mai multe despre
fermieri
reguli