Taxe și Consultanță

Imprimeria Națională primește competențe pentru "gestionarea formularelor electronice de declarare și plata a impozitelor". Guvernul va putea cere la fondul de rezervă sumele de 10% din cheltuieli indisponibilizate de ordonatorii de credite

Imprimeria Națională primește competențe pentru "gestionarea formularelor electronice de declarare și plata a impozitelor". Guvernul va putea cere la fondul de rezervă sumele de 10% din cheltuieli indisponibilizate de ordonatorii de credite

9 mai 2024

Activitățile derulate de către Imprimeria Națională vor fi extinse pentru a include "gestionarea formularelor electronice de declarare și plata a impozitelor, taxelor și a celorlalte creanțe datorate bugetului de stat", precum și "gestionarea/dezvoltarea programelor informatice", prevede un proiect ce OUG pregătit de către Ministerul Finanțelor. De asemenea, proiectul prevede ca Guvernul să poată solicita ordonatorilor de credite să disponibilizeze la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în termen de o zi de la solicitarea Ministerului Finanțelor, creditele de angajament și creditele bugetare reținute în proporție de 10%, în conformitate cu Legea privind finanțele publice. O altă măsură vizează exceptarea Autorității de Supraveghere Financiară de la unele măsuri adoptate anul trecut pentru reducerea cheltuielilor în sectorul public, astfel încât să nu dispară unele posturi de conducere din cauza desființării de posturi vacante.

  • EXCLUSIV Deficitul bugetar a crescut puternic în aprilie, după ce Guvernul a plătit anticipat pensiile
    EXCLUSIV Deficitul bugetar a crescut puternic în aprilie, după ce Guvernul a plătit anticipat pensiile
    9 mai 2024

    Fără acest impact, deficitul la patru luni s-ar fi situat la un nivel semnificativ mai redus.

  • A crescut numărul firmelor care și-au suspendat activitatea
    A crescut numărul firmelor care și-au suspendat activitatea
    8 mai 2024

    Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2024 a fost de 6.014, în creștere cu peste 33% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

  • ANAF și Vama cumpără mașini de peste 9 milioane de euro pentru e-Sigiliu
    ANAF și Vama cumpără mașini de peste 9 milioane de euro pentru e-Sigiliu
    8 mai 2024

    Ministerul Finanțelor a lansat achiziția a 160 de mașini, în principal SUV-uri, destinate direcției Antifraudă a ANAF și Autorității Vamale Române (AVR). Cele 160 de mașini vor fi utilizate pentru urmărirea transporturilor de marfă prin sistemul de monitorizare e-Sigiliu. Valoarea achiziției este de 9,23 milioane de euro (11 milioane de euro cu TVA). Achiziția de mașini a fost decisă de către Guvern în pofida măsurilor de control al cheltuielilor, având în vedere că este considerată esențială pentru implementarea e-Sigiliu, sistemul prin care Antifrauda și Vama trebuie să combată frauda fiscală prin asigurarea respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României.

  • Crește numărul firmelor dizolvate
    Crește numărul firmelor dizolvate
    6 mai 2024

    Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 15% în primul trimestru din acest an, până la 12.279, față de 10.709 în perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

  • INFOGRAFICE - A fost deficitul bugetar foarte mare în primul trimestru? De fapt a fost mai mic decât avea programat Guvernul
    INFOGRAFICE - A fost deficitul bugetar foarte mare în primul trimestru? De fapt a fost mai mic decât avea programat Guvernul
    4 mai 2024

    Deficitul bugetar pentru primul trimestru, anunțat de către Ministerul Finanțelor la 35,88 miliarde lei, 2,06% din PIB, a stârnit îngrijorare în contextul în care pentru tot anul deficitul ar trebui să fie de cel mult 86,6 miliarde lei, 5% din PIB. Astfel, Guvernul pare să-și fi folosit în primele trei luni mare parte din limita de deficit pentru întreg anul. Comparat, însă, cu ce avea în program Guvernul pentru lunile ianuarie-martie, deficitul bugetar realizat este unul destul de redus, cele 35,88 miliarde lei reprezentând doar 69% din cele 51,85 miliarde lei (2,98% din PIB) pe care statul le avea puse în programul pentru primul trimestru.

  • CONFIRMARE Datoria statului a crescut puternic, la un nou nivel record. Îndatorarea a depășit 52% din PIB
    CONFIRMARE Datoria statului a crescut puternic, la un nou nivel record. Îndatorarea a depășit 52% din PIB
    3 mai 2024

    Datoria publică a României a crescut puternic în luna februarie, cu circa 40 de miliarde de lei, de la 801,69 miliarde lei în ianuarie la 841,29 miliarde lei.

  • ANAF a declanșat controlul „Country-by-Country”
    ANAF a declanșat controlul „Country-by-Country”
    2 mai 2024

    Adoptată pentru prima dată în anul 2017 în România, obligația de raportare pe fiecare țară în parte (Country-by-Country Reporting – CbC) solicită grupurilor de întreprinderi multinaționale cu venituri consolidate de cel puțin 750 de milioane de euro să furnizeze autorităților fiscale informații detaliate despre distribuția globală a veniturilor și impozitelor plătite.

  • Antifrauda a intrat în forță împotriva comerțului stradal neautorizat
    Antifrauda a intrat în forță împotriva comerțului stradal neautorizat
    2 mai 2024

    Antifrauda a dispus măsuri de peste 35 milioane de lei de la începutul anului în acțiuni de combatere a unor activități comerciale ilicite, conform legislației reintroduse pe finalul anului trecut, potrivit informațiilor Profit.ro.

  • Numărul firmelor radiate a crescut cu peste 40%
    Numărul firmelor radiate a crescut cu peste 40%
    2 mai 2024

    Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel național, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).