Statul rus vrea să naționalizeze activele unui mare producător de vodcă, acuzându-l de implicare în activități „extremiste”

Statul rus vrea să naționalizeze activele unui mare producător de vodcă, acuzându-l de implicare în activități „extremiste”
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2024

Autoritățile ruse au făcut primii pași pentru a confisca activele din Rusia ale unui important producător de vodcă al cărui fondator ucrainean a fost acuzat anterior de finanțarea forțelor armate ale Kievului, scrie The Moscow Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Parchetul General al Rusiei a deschis marți o acțiune în justiție la un tribunal din regiunea Kursk, solicitând suspendarea activității a patru firme de distilare aparținând Global Spirits Holding, o companie multinațională fondată de omul de afaceri ucrainean Yevhen Cherniak, acuzându-le de implicare în „activități extremiste”, scrie Hotnews.ro.

Economia Rusiei continuă să crească, războiul din Gaza afectează evoluția țărilor vecine CITEȘTE ȘI Economia Rusiei continuă să crească, războiul din Gaza afectează evoluția țărilor vecine

Distilatorii enumerați în dosar sunt Russky Sever, Standart Kachestva, Rodnik i K și Brand Group Corporation Limited. În același dosar sunt menționate și patru persoane fizice, al căror nume nu a fost făcut public.

Cotidianul economic rus Kommersant, citând surse a căror identitate nu a dezvăluit-o, a relatat că autoritățile ruse doresc să transfere acțiunile și participațiile distilatorilor către statul rus, precum și să le interzică proprietarilor acestora să lucreze în Rusia.

În iunie 2023, anchetatorii ruși l-au inculpat pe fondatorul Global Spirits, Cherniak, susținând că acesta este „sponsor al terorismului”, pe baza acuzațiilor că a transferat peste 1 miliard de ruble (11 milioane de dolari) către armata ucraineană.

Între timp, Kievul l-a acuzat pe Cherniak că a plătit 157 de milioane de dolari statului rus sub formă de taxe, acuzații pe care omul de afaceri le neagă.

Asociații ruși ai lui Cerniak, Alexander Bespalov și Andrei Lazutin, au fost reținuți anul trecut, fiind suspectați de luare de mită.

Agenția rusă de știri de stat RIA Novosti, citând surse anonime, a relatat marți că cei patru inculpați neidentificați care apar în procesul deschis în regiunea Kursk sunt Cerniak, Bespalov, Lazutin, precum și un bărbat pe nume Ivan Kurbakov.

Tribunalul districtual Leninsky din regiunea Kursk a precizat că acest proces se va desfășura cu ușile închise.

Global Spirits a anunțat anterior că și-a revocat licențele de produs și de distribuție în Rusia, după începutul invaziei pe scară largă din Ucraina, și că a intentat un proces în Cipru pentru utilizarea abuzivă a proprietății sale intelectuale.

În Rusia, amploarea confiscărilor de active a vizat din ce în ce mai mult economia civilă, după începutul războiului, cel mai mare producător de vinuri și cel mai mare producător de paste făinoase trecând recent sub controlul statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
vodca