Mai multe publicații americane dau în judecată OpenAI și Microsoft pentru programul de inteligență artificială

Mai multe publicații americane dau în judecată OpenAI și Microsoft pentru programul de inteligență artificială
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mai 2024

Opt ziare americane, printre care și Chicago Tribune, au intentat marți un proces împotriva OpenAI, creatorul ChatGPT, și Microsoft, principalul său investitor, acuzându-le de încălcarea drepturilor lor de autor pentru a crea tehnologia bazată pe inteligență artificială (AI), relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"Acest proces decurge din faptul că (aceste companii) au furat milioane de articole cu drepturi de autor de la editori, fără permisiune sau plată, pentru a-și comercializa produsele de inteligență artificială generativă, inclusiv ChatGPT și Copilot (de la Microsoft)", se arată în plângerea depusă la un tribunal din New York, scrie News.ro

Acord istoric - Închiderea centralelor pe cărbune CITEȘTE ȘI Acord istoric - Închiderea centralelor pe cărbune

Reclamanții - New York Daily News, Chicago Tribune, Orlando Sentinel, Sun Sentinel din Florida, San Jose Mercury News, Denver Post, Orange County Register și St. Paul Pioneer Press - fac parte din grupul Alden Global Capital, un fond speculativ cu sediul în Florida care a creat al doilea cel mai mare grup de presă din SUA, după Gannett, proprietarul USA Today.

Potrivit avocaților lor, "acest proces va demonstra că inculpații trebuie atât să obțină consimțământul editorilor pentru a le folosi conținutul și să le plătească o valoare justă pentru această utilizare".

De asemenea, ei îi acuză pe asistenții de inteligență artificială că au oferit extrase din articole și că au atribuit publicațiilor informații înșelătoare sau inexacte în unele cazuri.

Numeroși autori, artiști și site-uri de știri au acuzat OpenAI și rivalii săi de încălcarea drepturilor de autor în cursa pentru inteligența artificială generativă (producerea de texte, imagini etc. pe baza unor interogări simple în limbajul cotidian), care necesită o cantitate enormă de date.

La sfârșitul lunii decembrie, New York Times a lansat la rândul său o acțiune în justiție împotriva OpenAI și Microsoft.

Contactat marți de AFP, OpenAI nu a comentat acuzațiile ziarelor americane, dar a precizat că "acordă o mare atenție" produselor sale și procesului său de formare a modelelor de inteligență artificială generativă "pentru a sprijini organizațiile de presă". De asemenea, start-up-ul californian a evidențiat "parteneriate constructive și discuțiile cu numeroase instituții media din întreaga lume pentru a explora oportunități, a discuta preocupări și a oferi soluții".

Aceasta se referă la acordurile de licențiere a conținutului pe care le-a semnat cu mai multe instituții media, printre care agenția de presă AP, grupul german Axel Springer, cotidianul francez Le Monde și conglomeratul spaniol Prisa Media, iar de luni, cotidianul britanic Financial Times.

În cazul New York Times, OpenAI s-a apărat viguros, susținând că utilizarea datelor disponibile publicului, inclusiv a articolelor de presă, în scopuri generale de antrenare a modelelor nu constituie o încălcare a drepturilor de autor. De asemenea, start-up-ul a acuzat cotidianul american că a "piratat" ChatGPT pentru a produce "rezultate foarte anormale".

Microsoft a refuzat să comenteze plângerile.

viewscnt
Afla mai multe despre
openai
sua