Raiffeisen a fost avertizată că ar putea să nu mai aibă acces la sistemul financiar american din cauza Rusiei

Raiffeisen a fost avertizată că ar putea să nu mai aibă acces la sistemul financiar american din cauza Rusiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2024

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a fost avertizat în scris de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi oprit din cauza afacerilor cu Rusia, a dezvăluit pentru Reuters o sursă care a avut acces la corespondența băncii austriece.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Potrivit acestei surse, care a dorit să își păstreze anonimatul, în data de 6 mai, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a trimis o scrisoare către Raiffeisen Bank International în care și-a exprimat îngrijorările cu privire la expansiunea băncii austriece în Rusia precum și cu privire la o tranzacție cu o valoare de 1,5 miliarde de dolari cu un oligarh rus vizat de sancțiunile americane, tranzacție la care RBI a renunțat între timp, scrie Agerpres.

Operatorul de cinematografe AMC a atras fonduri de 250 de milioane de dolari. Acțiunile au crescut cu 90% CITEȘTE ȘI Operatorul de cinematografe AMC a atras fonduri de 250 de milioane de dolari. Acțiunile au crescut cu 90%

Chiar dacă tranzacția care avea legătură cu Oleg Deripaska a fost abandonată de Raiffeisen la câteva zile după primirea scrisorii, sursa citată de Reuters susține că îngrijorările Trezoreriei SUA privind afacerile Raiffeisen din Rusia persistă.

Acesta este cel mai grav avertisment primit până acum de RBI, cea mai mare bancă occidentală care activează încă pe piața rusească, și vine după mai multe luni de presiuni venite de la Washington, care analizează de mai mult de un an afacerile derulate de banca austriacă în Rusia.

Un purtător de cuvânt de la Raiffeisen a precizat că banca a renunțat la tranzacția care viza pachetul de acțiuni la compania de construcții Strabag și nu a intrat în niciun fel de astfel de tranzacții. Purtătorul de cuvânt a adăugat că RBI și-a „redus în mod semnificativ” activitățile din Rusia și a luat măsuri pentru a reduce riscurile care decurg de pe urma sancțiunilor. „RBI va continua să facă pași spre separarea de subsidiara rusească”, a informat purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, sursa citată de Reuters a dezvăluit că, în scrisoarea sa, Adeyemo, al doilea oficial din ierarhia Trezoreriei SUA, susține că expansiunea Raiffeisen ar contrazice asigurările date chiar de RBI Trezoreriei americane conform cărora încearcă să își reducă operațiunile din Rusia. În plus, Adeyemo a avertizat că acțiunile RBI agravează riscul ca Trezoreria americană să ia măsuri pentru a-i restricționa accesul la sistemul financiar american, având în vedere îngrijorările potrivit cărora comportamentul băncii austriece reprezintă un risc la adresa securității naționale a SUA.

Raiffeisen Bank International (RBI) acoperă 12 piețe din regiune. Aproape 45.000 de angajați deservesc 18,6 milioane de clienți prin aproximativ 1.500 de puncte de lucru, majoritatea fiind situate în Europa Centrală și de Est. Acțiunile RBI sunt listate la Bursa din Viena.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank international
sua
rusia