Acțiunile de pe podium, în frunte cu Hidroelectrica, acaparează volumele de la BVB

Acțiunile de pe podium, în frunte cu Hidroelectrica, acaparează volumele de la BVB

Sursa foto: Vladographer | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 apr 2024

Indicele BET s-a corectat cu o treime de procent, într-o sesiune cu lichiditate bună, dar concentrată pe primele 3 titluri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Impulsul pozitiv de pe burslee lumii a întâmpinat din nou rezistența vânzătorilor. Aceștia s-a activat încă de la debutul burselor americane și au imprimat tendință descendentă cotațiile. Deja la jumătatea orarului de tranzacționare de la New York, indicii principali sufereau deprecieri de aproximativ un procent.

La BVB, cumpărătorii au cedat, de asemenea, inițiativa, ceea ce s-a resimțit la nivelul indicilor. Indicele compozit BET-XT a coborât cu 0,25% și indicele reprezentativ BET a suferit un declin de 0,35%, până la nivelul de 17.060,94 de puncte, într-o mișcare fără semnificații tehnice și survine unei secvențe de 4 ședințe consecutive cu închidere „pe verde”.

Acțiunile de pe podium, în frunte cu Hidroelectrica, acaparează volumele de la BVB

Este o corecție care nu vine pe linie. Astfel, titlurile Hidroelectrica (H2O) ce au adunat cele mai mari tranzacțuii, de 15,49 milioane lei, au avansat cu 0,67%, până la prețul de 134,70 lei/acțiune, susținute de dividendul brut de 13,99 lei/acțiune, cu randament de aproximativ 10%, votat cu o zi înainte în Adnarea Generală Ordinară a Acționarilor.

Acestea au fost urmate de 2 simboluri care au avut retrageri semnificative și au contribuit decisiv la direcția generală a sesiunii: -1,22%, până la prețul de 0,6910 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au cumulat schimburi de 12,68 milioane lei, și -1,39%, până la prețul de 28,40 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), ce au adunat transefruri de 11,53 milioane lei.

AAGES Târgu Mureș distribuie un dividend cu randament de 6% CITEȘTE ȘI AAGES Târgu Mureș distribuie un dividend cu randament de 6%

De altfel, cei 3 emitenți de pe podium au concentrat 71,54% din rulajul de 55,48 milioane lei (11,15 milioane euro) al pieței de acțiuni. La acesta a contribuit și activitatea de 3,52 milioane lei pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au staționat la prețul de 0,5170 lei/acțiune, în ziua în care Adunarea Generală a Acționarilor a adoptat într-o serie de pași tăieri masive ale rezervelor legale ce au permis resorbirea pierderii din elementele rezultatului reportat și au permis aprobarea distribuirii unui dividend special de 0,06 lei/acțiune.

În rest, într-o sesiune în care indicii sectoriali au avut deviații mici și de sens contrar față de nivelurile de referință, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de 3 simboluri, cu evoluții preponderent pozitive: +1,08%, până la prețul de 56,20 lei/acțiune, pentru titlurile Digi Communications (DIGI), stagnare la prețul de 52,50 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), și +0,82%, până la prețul de 49,20 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
hidroelectrica
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica