Fed menține dobânda de referință, continuând o luptă cu inflația care a devenit mai dificilă

Fed menține dobânda de referință, continuând o luptă cu inflația care a devenit mai dificilă
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mai 2024
Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut dobânda de referință la 5,25%-5,5%, maximul ultimilor 23 de ani, continuând o luptă cu inflația care a devenit mai dificilă în ultima vreme.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
 
„Comitetul nu se așteaptă că va fi adecvat să reducă intervalul țintă până când nu va câștiga mai multă încredere că inflația se mișcă sustenabil spre 2%”, se arată în comunicatul Fed.
Acțiunile Philips explodează. Acord cu SUA de 1,1 miliarde dolari pentru vătămare corporală CITEȘTE ȘI Acțiunile Philips explodează. Acord cu SUA de 1,1 miliarde dolari pentru vătămare corporală

Această măsură are ca efect menținerea unor rate ridicate ale dobânzilor la creditele imobiliare, împrumuturile auto etc., pentru a împiedica prețurile să continue să crească vertiginos.

Odată cu decizia sa de a menține limita ratelor, comitetul, în declarația sa de după ședință, a remarcat o „lipsă de progrese suplimentare” în readucerea inflației la ținta de 2%.

A fost însă precizat că din iunie va începe să încetinească ritmul de reducere a activelor, semnalând începutul unei relaxări a politicii sale monetare.

Inflația a revenit pe creștere în luna martie în SUA, potrivit indicelui prețurilor de consum PCE urmărit în mod special de Rezerva Federală.
 
Conform datelor publicate vineri de Departamentul american al Comerțului, rata anuală a inflației în luna martie a accelerat până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în februarie. Analiștii se așteptau la o accelerare până la 2,6%.
Omul de afaceri Marian Miluț inițiază fuziunea Prefab cu acționarul majoritar al acesteia CITEȘTE ȘI Omul de afaceri Marian Miluț inițiază fuziunea Prefab cu acționarul majoritar al acesteia

În schimb, de la o lună la alta, inflația a rămas stabilă la 0,3%, așa cum se așteptau analiștii.

De asemenea, inflația de bază, care exclude prețurile volatile precum cele la alimente și energie, a rămas și ea stabilă la 0,3% în martie comparativ cu februarie, și la 2,8% în ritm anual.
 
Aceste cifre semnalează că "economia continuă să se dezvolte iar inflația este ridicată", a comentat Rubeela Farooqi, economist șef la High Frequency Economics. Indicele de inflație PCE este cel pe care banca centrală americană vrea să îl aducă la 2%. Revenirea pe creștere a inflației în luna martie ar urma să încurajeze oficialii Fed să dea dovadă de prudență și să mențină, "pentru o perioadă mai îndelungată", dobânda de bază la nivelul actual cuprins între 5,25% și 5,50%, cel mai ridicat din ultimii 20 de ani, pentru a evita o nouă explozie a prețurilor, a adăugat economistul.
viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dobanda
dobanzi