Guvernul crește din nou limita de îndatorare de pe piața externă. Este nevoie de împrumuturi suplimentare, din cauza întârzierilor din PNRR

Guvernul crește din nou limita de îndatorare de pe piața externă. Este nevoie de împrumuturi suplimentare, din cauza întârzierilor din PNRR
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 16 mai 2024

Plafonul pentru emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, în cadrul programului Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes" (Programul MTN), va crește de la 68 de miliarde de euro la 75 miliarde de euro, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern pregătit de către Ministerul Finanțelor. Ministerul menționează că pentru acest an a fost planificată încasarea a două tranșe de împrumut din PNRR, dar până în prezent nu a fost atrasă niciuna, astfel că este estimată posibilitatea creșterii sumelor atrase prin euroobligațiuni cu suma de 1 miliarde de euro, la 10,5 miliarde euro în cursul anului curent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Banii împrumutați de România prin PNRR au dobândă mult mai mică (în mare dobânda la care a împrumutat banii Comisia Europeană) decât cea pe care o obține România pe cont propriu pe piețele ineternaționale.

În anul 2024, necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 181 miliarde lei, excluzând instrumentele de cash management.

Isărescu, despre un nou mandat la conducerea BNR: „O să mă duc în Parlament dacă o să fiu invitat”. Ce schimbări se pregătesc CITEȘTE ȘI Isărescu, despre un nou mandat la conducerea BNR: „O să mă duc în Parlament dacă o să fiu invitat”. Ce schimbări se pregătesc

În prezent, Programului cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN) reglementează posibilitatea de a emite obligațiuni pe piețele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 68 miliarde euro sau echivalent euro din orice valută. Valoarea obligațiunilor emise și nerambursate (în euro și dolari) în cadrul Programului MTN este în prezent de cca. 65,5 miliarde euro echivalent, suma disponibilă pentru emisiuni de euroobligațiuni în cadrul Programului fiind de aproximativ 2,5 miliarde euro.

În contextul planului anual de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice previzionat pentru anul 2024, se estimează un volum de euroobligațiuni în valoare de aproximativ 8,5-
9,5 miliarde (echivalent), fiind acoperit un volum de 7,9 miliarde euro echivalent prin emisiunile realizate în prima parte a anului 2024. Totodată, în cursul anului 2024 vor mai ajunge la maturitate euroobligațiuni în valoare de 1,5 miliarde euro, respectiv în data de 28 octombrie a.c.. De asemenea, pentru anul 2025 este estimat la momentul actual un volum de emisiuni de euroobligațiuni de 8,5 miliarde euro.

Deoarece plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligațiuni, în calculul majorării plafonului programului s-a avut în vedere faptul că aceste scadențe sunt atât la începutul cât și la sfârșitul anului, iar emisiunile noi de euroobligațiuni se realizează în funcție de condițiile de piață, cel mai probabil în prima parte a anului și în al treilea trimestru. În consecință, pentru acoperirea nevoilor de finanțare de pe piețele externe pentru anul 2024 precum și pentru a crea flexibilitatea necesară pentru prefinanțarea nevoilor aferente anului 2025 în condițiile existenței unor condiții de piață favorabile și luând în considerare suma rămasă disponibilă de 2,5 miliarde euro, se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 7 miliarde euro, de la 68 miliarde euro la 75 miliarde euro. Ultima emisiune de euroobligațiuni scadentă în anul 2024 este în data de 28 octombrie în sumă de 1,5 miliarde euro, iar eliberarea plafonului Programului MTN urmează a se realiza la această dată.

În vederea executării planului de finanțare aferent anului 2024 în condiții optime este necesară menținerea flexibilității cu privire la momentul emiterii de euroobligațiuni chiar și înainte de scadența menționată, practica în domeniu relevând o finanțare preponderentă în primul și al treilea trimestru al anului, ultima parte a anului putând genera un interes modest din partea mediului investițional care au investit mare parte a sumelor în primele trei trimestre.

Suplimentar celor de mai sus, planul de finanțare aferent anului 2024 a avut ca ipoteză încasarea a două tranșe de împrumut în cadrul PNRR în valoare estimată de 2 miliarde euro, la data prezentei nefiind încasată nicio tranșă. Astfel, pentru a avea posibilitatea contractării sumelor necesare implementării planului de finanțare în condițiile nematerializării asumpțiilor avute în vedere, respectiv încasarea doar unei tranșe din PNRR în sumă de 1 miliarde de euro, este estimată posibilitatea creșterii sumelor atrase prin euroobligațiuni cu suma de 1 miliarde de euro, la 10,5 miliarde euro în cursul anului curent.

Isărescu dă din noi indicii, dar fără angajamente, cu privire la tăierea dobânzilor: „Dacă inflația scade în mai...” CITEȘTE ȘI Isărescu dă din noi indicii, dar fără angajamente, cu privire la tăierea dobânzilor: „Dacă inflația scade în mai...”

Suma de 7 miliarde euro care este propusă pentru suplimentarea plafonului MTN are în vedere acoperirea unui plan de emisiuni estimat de 10,5 miliarde euro aferent anului 2024 și a unui estimat de 8,5 miliarde euro pentru anul 2025 și creează flexibilitatea atragerii acestor sume și prin prefinanțarea nevoilor aferente anului 2025 în contextul unor condiții de piață favorabile.

De asemenea, practica în domeniu relevă faptul că emitenții suverani utilizează programe MTN, fără a limita valabilitatea acestora pe o anumită perioada de timp, un program fiind lansat cu o valoare inițială care poate crește pe parcurs în funcție de perioada finanțată, de schimbările necesităților de finanțare și de alte elemente relevante pentru emitent (strategia de finanțare, evoluția deficitului bugetar etc).

De exemplu, în cazul Poloniei valoarea Programului MTN a crescut gradual începând cu anul 2007, de la 25 mld. EUR, la un nivel de 85 mld. EUR în anul 2024.

Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat, "Medium Term Notes" (Programul MTN) reprezintă o facilitate neangajantă, care se încheie între Ministerul Finanțelor, în calitate de emitent și un grup de instituții financiare selectate, în cadrul căreia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe piețele externe în baza unei documentații contractuale standard. Sintagma "Program-cadru de emisiuni de titluri de stat" reprezintă practic "infrastructura contractuală" în baza căreia se pot efectua emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, fiind încetățenit ca utilizare pe piețele internaționale de capital, fără a fi asociat în mod direct cu maturitatea instrumentelor emise sau cu durata pe care se poate desfășura un astfel de program. De asemenea, contractele care formează această infrastructură (dealer agreement, agency agreement etc.) sunt guvernate de legea engleză și respectiv legea SUA și sunt revizuite de câte ori este necesar, cu ocazia actualizării anuale a programului MTN.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
eurobonduri
piata externă