Economia zonei euro se rederesează într-un ritm peste așteptări. Analiștii estimau o creștere mai mică

Economia zonei euro se rederesează într-un ritm peste așteptări. Analiștii estimau o creștere mai mică
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2024

Economia zonei euro va înregistra anul acesta un ritm de creștere mai rapid decât se previziona anterior, pe fondul evoluțiilor mai bune ale celor mai mari state membre, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Conform analiștilor intervievați de Bloomberg, PIB-ul zonei euro va crește cu 0,7% în 2024, față de un avans de 0,5% estimat în precedentul studiu lunar. Economia Germaniei ar urma să înregistreze o expansiune de 0,2%, față de un nivel prognozat anterior de 0,1%, scrie Agerpres.

Surse - Apple are deja acord cu OpenAI pentru a integra ChatGPT în iPhone. Discuții cu Google pentru licențierea chatbot-ului Gemini CITEȘTE ȘI Surse - Apple are deja acord cu OpenAI pentru a integra ChatGPT în iPhone. Discuții cu Google pentru licențierea chatbot-ului Gemini

Rezultatele, care includ și revizuirea în creștere a prognozelor economice pentru Franța, Italia și Spania, indică îmbunătățirea încrederii în regiune.

Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, economia zonei euro a înregistrat o performanță peste așteptări în perioada ianuarie-martie 2024. Produsul Intern Brut al celor 20 de țări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,3% în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent. Analiștii mizau pe o creștere de doar 0,1% a economiei zonei euro de la un trimestru la altul.

În schimb, Eurostat a revizuit în jos cifrele pentru trimestrul patru al anului trecut, când economia zonei euro a înregistrat o contracție de 0,1%, în loc de stagnarea anunțată inițial, ceea ce înseamnă că zona euro a fost în recesiune tehnică în a doua jumătate a anului trecut.

De asemenea, rata inflației în zona euro se apropie de ținta BCE de 2% și analiștii se așteaptă la reducerea dobânzilor în iunie. Conform analiștilor intervievați de Bloomberg, anul acesta BCE va reduce dobânda la depozite cu 0,75%, iar rata inflației în zona euro va atinge 2% în trimestrul doi din 2025.

Președintele BCE, Christine Lagarde, declara recent că economia zonei euro „se redresează și vedem semne clare de revenire”.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
zona euro